Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Stało się. Mięso z probówki trafiło do obrotu

64

Do obrotu dopuszczone zostały pierwsze produkty z mięsa wyhodowanego w laboratorium. Taką decyzję podjęła Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA). To może być początek przełomu w branży mięsnej!

Stało się. Mięso z probówki trafiło do obrotu
Do obrotu dopuszczone zostały pierwsze produkty z mięsa wyhodowanego w laboratorium. (Pixabay)

Z roku na rok wzrasta spożycie mięsa z kurcząt. W naszym kraju zabija się około 1,1 miliarda ptaków rocznie. Warunki zmechanizowanego uboju drobiu wielokrotnie oprotestowano.

Właśnie dlatego wiele środowisk zabiega o produkcję "etycznego mięsa". Chodzi o wypracowanie takich rozwiązań, dzięki którym żaden ptak nie będzie tracić życia.

Tymczasem wygląda na to, że mamy do czynienia z początkiem przełomowych wydarzeń. "Wczoraj (21 czerwca 2023) dwie amerykańskie firmy zajmujące się hodowlą mięsa komórkowego podały do wiadomości, że ich produkty zostały dopuszczone do rynku międzystanowego. To przełom ze względu na wielkość amerykańskiego rynku spożywczego i jego wpływ na rynki innych państw" - zaznacza "Super Express".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dynamiczna pogoda, ale tylko przez chwilę. Mamy najnowszą prognozę

Firma Upside Foods oznajmiła, że z sukcesem zakończyła proces dopuszczenia do rynku swojego flagowego produktu. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zdecydowała, że mięso wyprodukowane z komórek zwierzęcych będzie dostępne w sprzedaży.

Mięso z probówki trafia na rynek. "Historyczny moment"

Firma Upside Foods oficjalny komunikat ws. przełomowej chwili opublikowała na Instagramie.

To historyczny, zmieniający świat moment, który o jeden wielki kęs przybliża do rzeczywistości naszą wizję bardziej humanitarnej, zrównoważonej przyszłości. W UPSIDE produkujemy mięso bezpośrednio z prawdziwych komórek zwierzęcych, bez konieczności hodowli i uboju miliardów zwierząt, a tym kamieniem milowym zakończyliśmy proces regulacyjny - przekazano.

Drugi producent mięsa hodowanego z komórek zwierzęcych GOOD Meat też przekazał ważne wieści. - Ogłoszenie, że jesteśmy teraz w stanie produkować i sprzedawać mięso hodowlane w Stanach Zjednoczonych, to ważny moment dla naszej firmy, przemysłu i systemu żywnościowego. Jesteśmy jedyną firmą sprzedającą mięso hodowlane na całym świecie, odkąd rozpoczęliśmy działalność w Singapurze w 2020 roku, a teraz możemy ją sprzedawać konsumentom w największej gospodarce świata - powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny GOOD Meat i Eat Just, cytowany przez "SE".

Autor: MDO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić