Bogdan Kicka| 
aktualizacja 

Stanowią zagrożenie dla zdrowia. Ekspertka o grzybach i powodzi

3

Grzyby mogą wchłaniać toksyczne substancje z gleby, co stanowi zagrożenie dla zdrowia. Mykolog dr hab. Marta Wrzosek, prof. Uniwersytetu Warszawskiego w rozmowie z "Nauka w Polsce" przestrzega przed spożywaniem grzybów z terenów zalanych przez powodzie. Zebrane tam owocniki mogą zawierać niebezpieczne związki chemiczne, takie jak metale ciężkie czy substancje ropopochodne.

Stanowią zagrożenie dla zdrowia. Ekspertka o grzybach i powodzi
Nie zbieraj grzybów rosnących na terenach popowodziowych. (UM Krosno Odrzańskie)

Dr hab. Marta Wrzosek, mykolog z Uniwersytetu Warszawskiego, przestrzega przed spożywaniem grzybów zebranych na terenach popowodziowych, szczególnie tych znajdujących się poniżej zalanych miejscowości.

Nie należy jeść grzybów zebranych z terenów, które znajdują się poniżej zalanych miejscowości, gdzie można oczekiwać zanieczyszczeń m.in. substancjami ropopochodnymi – zaznacza w rozmowie z "Nauka w Polsce" dr hab. Marta Wrzosek.

Fala powodziowa, która przetoczyła się przez wiele gmin i miejscowości we wrześniu bieżącego roku, pozostawiła po sobie nie tylko zniszczenia, ale i toksyczne związki, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Woda powodziowa, bogata w zanieczyszczenia takie jak metale ciężkie, związki ropopochodne czy bakterie, wnika w glebę, a następnie w rosnące na niej rośliny i grzyby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Marta Wrzosek zwraca uwagę na zdolność grzybów do akumulacji niektórych metali, co sprawia, że mogą one zawierać toksyczne substancje w stężeniach wyższych niż te obecne w glebie.

Grzyby są polecane w diecie jako źródło selenu, który pełni funkcję antyoksydacyjną. Jednak ta sama zdolność do wchłaniania związków oznacza, że mogą akumulować także szkodliwe metale ciężkie lub związki ropopochodne – wyjaśnia mykolożka.

Dlatego w najbliższych miesiącach zaleca się rezygnację z grzybobrania na terenach, które zostały dotknięte powodzią, zwłaszcza w pobliżu miast czy miejsc, gdzie zalane były stacje benzynowe czy magazyny chemiczne.

Bezpieczeństwo na terenach górskich

Mimo zagrożeń związanych z terenami popowodziowymi, dr hab. Marta Wrzosek uspokaja, że grzyby z terenów górskich nie powinny stanowić zagrożenia. Na obszarach powyżej zalanych miejscowości, w leśnych dolinach górskich, grzyby nie wchłaniają zanieczyszczeń powodziowych.

Na terenach górskich nie ma takiego zagrożenia, choć prawdopodobnie owocowanie grzybów będzie zaburzone – wyjaśnia ekspertka.

W dalszej części rozmowy z "Nauką w Polsce" mykolog zwróciła uwagę, że konieczne będzie badanie gleby pod kątem obecności metali ciężkich, zanim rozpocznie się zbiory roślin i grzybów. Ocenia, że proces ten może trwać kilka miesięcy, w zależności od szybkości rozkładu substancji toksycznych.

Zagrożenie ze strony grzybów w zalanych domach

Ostrzeżenia dotyczą również grzybów, które pojawiają się w zalanych domach. Czarna pleśń, rozwijająca się w tynkach i izolacjach, może stanowić poważne zagrożenie zdrowotne, powodując m.in. astmę i inne choroby układu oddechowego.

To jest chyba największy obecnie niepokój mykologów, toksykologów i służb ratowniczych – dodaje Wrzosek, podkreślając znaczenie profesjonalnego osuszania i remontowania domów dotkniętych przez powódź.\

Ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Marek Waszczewski, również apeluje o ostrożność.

Nie zaleca się zbierania i spożywania grzybów rosnących na terenach, przez które przeszła powódź, gdyż fala powodziowa niosła ze sobą różne zanieczyszczenia, które są łatwo wchłaniane przez te organizmy – podkreśla rzecznik.
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić