Kluski z makiem to idealny przepis "na ostatnią chwilę". Wigilijne danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ponadto potrzebnych jest tylko kilka składników, które w okresie świąt każdy ma w domu.
Kluski z makiem. Potrzebne składniki:
- 250 g makaronu (najlepsze będą grube wstążki)
- 100 g maku (może być też gotowa masa makowa)
- 100 g bakalii
- 150 ml mleka
- 50 g miodu
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Kluski z makiem. Sposób przygotowania:
- mak moczymy w gorącym mleku przez około 1 godzinę, następnie dwukrotnie mielimy
- gotujemy makaron
- makaron łączymy z makiem, bakaliami i miodem
- całość dokładnie mieszamy
Jeśli używasz gotowej masy makowej, możesz zmniejszyć ilość miodu i bakalii tak, aby całe danie nie było za słodkie. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.