Święto Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day jest jednym z najpopularniejszych amerykańskich świąt. Odbywa się w czwarty czwartek listopada i jest tradycją, którą ustanowili przybywający do Ameryki koloniści.
Czytaj także: Dramat Magdaleny Ogórek. Wystosowała apel do fanów
Święto Dziękczynienia kojarzy się wszystkim z jednym głównym daniem, jakim jest indyk. Warto jednak wiedzieć, że oprócz indyka, na stole można znaleźć wiele innych rarytasów. Coraz większą popularność w Stanach Zjednoczonych zyskują dania wegetariańskie.
Wzrost zainteresowania produktami wegańskimi potwierdza w rozmowie z PAP Gwyn Whittaker, szefowa restauracji GreenFare w podwaszyngtońskim Herndon w stanie Wirginia.
Restauracja oferuje pełną wegetariańską ucztę, włącznie z pieczenią z orzechów włoskich i soczewicy, która ma zastąpić indyka, a także tradycyjne dania: placek ze słodkich ziemniaków, zapiekankę z zieloną fasolką czy placek z dyni - podkreśla.
Wyjątkowy rok w USA
Jak donosi portal Axios, tegoroczne święto będzie "najbardziej wegańskim w historii". Portal powołuje się na badania rynku przeprowadzone przez sieć supermarketów Whole Foods, które wskazują, że 58 proc. Amerykanów spodziewa się gości mających szczególne zapotrzebowania dietetyczne, wykluczające z diety mięso.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.