Aktualnie wiele osób rezygnuje ze spożywania prawdziwego mięsa. Dzieje się tak chociażby dlatego, że wzrasta świadomość kiepskich warunków hodowli i niewłaściwego uboju zwierząt.
Czytaj także: Kim Dzong Un boi się o swoją przyszłość? Kontrowersyjne decyzje przywódcy Korei Północnej
Poszukiwane są alternatywy. Jedna z nich to mięso laboratoryjne. Jako pierwszy jego sprzedaż zatwierdził Singapur.
Interia podaje, że produkty, które otrzymały certyfikaty, wytwarza amerykański startup Eat. Ta firma specjalizuje się m.in. w kurczakach hodowanych w laboratorium. Mogą być one używane jako składnik artykułów spożywczych, jak chociażby nuggetsy.
Jak powstaje sztuczne mięso?
Wiadomo, jak w warunkach laboratoryjnych produkuje się mięso. Najpierw dochodzi do pobrania komórek macierzystych zwierzęcia, a następnie umieszcza się je w pożywce, w której mięso "wyrasta" na prawdziwe.
Eksperci donoszą, że pozwala to uniknąć sytuacji, w której zwierzęta są faszerowane antybiotykami. Twierdzą również, że w dłuższej perspektywie takie rozwiązanie wygra z mięsem pochodzącym z ubojni.