Oznaczenia Nutri-Score pojawiają się na wielu produktach marek własnych Biedronki. Chodzi o dania gotowe, nabiał, napoje, produkty konserwowe czy śniadaniowe, ale i przekąski, sałaty, surówki, smoothies oraz sosy i przyprawy.
Nutri-Score rozwijany jest przede wszystkim we Francji. Funkcjonuje jednak również w wybranych krajach Unii Europejskiej - także w Polsce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym przypadku mamy do czynienia z kodem składającym się z pięciu liter (od A do E). Na opakowaniach pojawiają się również odpowiadające im kolory (od ciemnozielonego do czerwonego).
Klasyfikacja A określa produkty o wyższej wartości odżywczej, zaś klasa E te produkty, które należy spożywać w mniejszej ilości lub rzadziej - zauważono na stronie Biedronki w zakładce dotyczącej Nutri-Score.
Biedronka zaznaczyła też, że taka ocena "nie jest bezwzględna i nie zastępuje ekspertów".
Po co Biedronka stosuje Nutri-Score?
W jakim celu Biedronka stosuje oznaczenia Nutri-Score? Celem takiego działania jest pomoc konsumentom w szybkim porównaniu produktów z konkretnej kategorii. Aż 66 proc. badanych twierdzi, że jest to bardzo przydatne.
Odpowiedni, czyli dobrze zbilansowany sposób żywienia to jeden z czynników ważnych w profilaktyce m.in. otyłości, cukrzycy typu 2, czy chorób układu krążenia - informuje Biedronka.