Chociaż dynia nie kojarzy się z deserami, to jest ich idealnym składnikiem. Tarta z dyni rozpływa się w ustach, a dodatek imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewają, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto bez mąki. Pyszny deser gotowy w 40 minut
Tarta dyniowa. Potrzebne składniki:
- kruche ciasto
- 3 duże jajka
- 100 gramów cukru pudru
- 65 gramów brązowego cukru
- 440 gramów świeżego miąższu z dyni (zmiksowanego)
- 175 ml śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki soli
Przeczytaj także: Prosty przepis na przepyszny deser z trzech składników
Tarta dyniowa. Sposób wykonania:
- okrągłą blachę wyłóż ciastem, tak aby przykrywało także boki
- ciasto nakłuj widelcem i podpiecz przez około 10-15 min. Następnie odstaw
- ubij jajka i oba cukry razem, aż powstanie gładka masa
- dodaj puree z dyni, śmietanę, wanilię, cynamon, imbir, goździki i sól. Mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy
- rozgrzej piekarnik do 190 stopni
- masę wylej na ciasto i piecz przez około pół godziny (sprawdzaj patyczkiem czy już jest gotowe)
Gotowe, smacznego! Spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.
Zobacz także: Spankopita. Grecka tarta ze szpinakiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl