W polskich lasach jest mnóstwo gatunków grzybów, więc trzeba być czujnym, aby do koszyka zbierać tylko te, które nadają się do jedzenia. Zdarza się jednak, że pomijamy grzyby, które na pierwszy rzut wyglądają na trujące, ale w rzeczywistości jak najbardziej można je spożywać.
Lakówka ametystowa. Gdzie rośnie i jak smakuje?
W tej grupie jest lakówka ametystowa. Ludzie, którzy nie znają tego grzyba, omijają go z daleka. Wszystko przez wyjątkową fioletową barwę. Czasami mogą także zmienić kolor na żółty lub brązowy. Trzeba jednak uważać, bo można pomylić ten grzyb z grzybówką fioletowawą, która już jest trująca.
Lakówka ametystowa występuje w polskich lasach od czerwca do października. Lubi glebę zawierającą mocznik, amoniak i sole amonowe. Dlatego często rośnie w miejscach, gdzie są pochowani ludzie lub służących wcześniej za toaletę.
To jednak nie odstrasza grzybiarzy, którzy chętnie sięgają po tego grzyba. Nawet pomimo faktu, że smak mają delikatny. Często jednak jest wykorzystywany jako dekoracja, bo swoim kolorem przyciąga uwagę.