Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

To nie fotomontaż. Sami spójrzcie, są ogromne. Zdjęcia z Bieszczad

23

Już można spotkać je w lasach, a ich owocniki mogą osiągać nawet i do siedemdziesięciu centymetrów średnicy. Pierwsze w tym roku czasznice oczkowate pokazali bieszczadzcy leśnicy. Warto poznać niezwykłe właściwości jakie posiada ten specyficzny grzyb.

To nie fotomontaż. Sami spójrzcie, są ogromne. Zdjęcia z Bieszczad
Nadleśnictwo Ustrzyki Dolne/ czasznica oczkowata (Facebook)

Ogromna biała kula u szczytu i brak nóżki. Tak najprościej opisać tego specyficznego grzyba jakim jest Bovistella utriformis, czyli czasznica oczkowata. Pierwsze okazy tego niezwykłego grzyba pokazali leśnicy z Bieszczadów.

Okazuje się, że oprócz dziwnego wyglądu grzyby te, dawniej po prostu nazywane purchawką mają wiele niezwykłych prozdrowotnych właściwości i są w pełni jadalne... nawet na surowo.

Grzyby te występują na łąkach, pastwiskach i w suchych partiach lasu już od maja, aż do późnego października. Są dość pospolite i z łatwością można spotkać je w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jadalne grzyby w zimie. Pokazał, co udało mu się znaleźć w lesie
Kolejna ciekawostka z królestwa grzybów - piszą w swoich mediach społecznościowych leśnicy z Bieszczadów pod zdjęciem purchawki oczkowatej. - Spożywać można biały "miąższ" dopóki nie ściemnieje. Zewnętrznej skóry się nie jada - zastrzegają w opisie.

Okazuje się, że Czasznica w wersji suszonej może być spożywana nawet na surowo, inną popularną metodą przyrządzania tego grzyba jest smażenie go na patelni.

Leśnicy z Ustrzyk Dolnych dodają, też, że grzyb ten ma zaskakujące właściwości antybakteryjne:

Zbadano, że Czasznica zawiera wiele substancji o działaniu antybakteryjnym, działających na szczepy bakterii jak np. salmonelli, coli, gronkowca złocistego i innych - piszą w poście na temat czasznicy oczkowatej.

Ciekawostką jest także, że w zamierzchłych czasach owocniki tego grzyba wykorzystywano w dość niecodzienny sposób. Krótko po wysuszeniu pszczelarze wykorzystywali je do odymiania pszczół w ulach.

Trwa ładowanie wpisu:facebook
Autor: BBI
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Uchodzi za znienawidzonego. Jest lepszy niż kiedykolwiek wcześniej
Idealne do smażenia i do kanapek. Przepis na masło klarowane
Oburzyły ją seks-gadżety w chińskim sklepie. Mieszkanka Gdańska prosi o interwencję
Kosmiczna kwota. Tyle Rafael Nadal zarobił na kortach
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Basen w Wielkopolsce zamknięty do odwołania. Wykryto groźną bakterię
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić