Dobra informacja dla miłośników grzybobrania. Na terenie Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne nadal można znaleźć grzyby.
No kto zabroni leśnikowi pójść do lasu? Ale jak już jest w lesie, to ten dzieli się z nim swoimi skarbami. Choć wszyscy ogłosili koniec sezonu prawdziwkowego, to jednak pan leśniczy Zdzisław, zdobył kilka całkiem zdrowych i okazałych grzybów - czytamy na facebookowym profilu nadleśnictwa.
Prawdziwek, czyli inaczej borowik szlachetny jest jednym z najsmaczniejszych i najbogatszych w wartości odżywcze grzybów występujących w polskich lasach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prawdziwek czuje się świetnie w związku z wieloma gatunkami drzew iglastych i liściastych. W każdym razie woli drzewostany młodsze i unika gleb wapiennych.
Borowik cechuje się bardzo dużą zmiennością barwy kapelusza, tworzy odmiany występujące pod wieloma ludowymi nazwami.
Borowika można pomylić jednak z goryczakiem żółciowym, który jest niejadalny. Jak je odróżnić? Kapelusz borowika jest mięsisty, wypukły, suchy i matowy o barwie od piaskowej do kasztanowej. Rurki u młodych osobników są prawie białe, u starszych żółtooliwkowe. Trzon gruby, baryłkowaty, koloru piaskowego z białawą siateczką żyłek.
Niejadalny goryczak żółciowy charakteryzuje się trzonem z brązową siateczką o długich oczkach oraz różowo zabarwioną warstwą rurek. U młodych osobników rurki są brudnobiałe. Kapelusz poduchowaty, zamszowaty. Nawet niewielki dodatek goryczaka do potrawy sporządzonej z borowików nie będzie nadawał się do jedzenia z powodu silnej goryczy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.