Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To nie są borówki. "Niech was nie zmyli wygląd". Leśnik tłumaczy

14

Czy wiedzieliście, że w polskich lasach, a dokładniej na ich obrzeżach rosną śliwki? Jedną z dzikich śliw jest śliwa tarnina. Z wyglądu przypomina borówkę lub jagodę. - Niech was nie zmyli wygląd - tłumaczy leśnik.

To nie są borówki. "Niech was nie zmyli wygląd". Leśnik tłumaczy
Śliwa tarnina z wyglądu przypomina borówkę lub jagodę. (Lasy Państwowe, TikTok)

Śliwa tarnina jest rośliną niewybredną, dobrze rośnie niemal na każdym typie gleby. Jest wybitnie mrozoodporna i na dodatek cenna dla środowiska. Zarośla tarniny, tzw. czyżnie, to idealne miejsca lęgowe dla ptaków i małych ssaków. Owoce stanowią świetną bazę pokarmową dla ptactwa.

Roślina ta jest również gatunkiem żywicielskim dla wielu gatunków owadów, głównie motyli. Podczas kwitnienia śliwa tarnina wabi wiele gatunków błonkówek, m.in. pszczół samotnic. Owoce śliwy tarniny mogą jeść także ludzie.

To nie są borówki ani jagody. Niech was nie zmyli wygląd. To są owoce śliwy tarniny. To owoce drzewa, a właściwie krzewu, z którego możecie przygotować dżemy i nalewki. Są kwaśne, polecam jeść je po przemrożeniu - radzi leśnik Lasów Państwowych.

Jesienią czarna śliwka tarniny pokrywa się popielatym nalotem i pozostaje na krzewie aż do przymrozków. Po przemrożeniu traci swój cierpki smak. Zawiera dużo witaminy C, ale uwaga – pestki owoców mają właściwości trujące.

W ludowej tradycji śliwa tarnina była krzewem dającym moc ludziom słabym do zmagania się z przeciwnościami losu. Niegdyś zwana była pieszczotliwie kociubą – tak zresztą nazywano wszystkie cierniste krzewy o czarnych owocach.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Tarnina jest bardzo cenną rośliną miododajną, dostarcza zarówno pyłku, jak i nektaru, a jej wydajność szacowana jest na 25 kg miodu z hektara. Owoce są chętnie zjadane przez ptactwo, dlatego rzadko można je spotkać zimą na krzewach. Owoce tarniny wykorzystywały ludy pierwotne Europy Środkowej, co potwierdzają wykopaliska.

Były zjadane wprost z krzewów przez dzieci i pasterzy, suszono je także jako tzw. pożywienie głodowe na zimę. Dopiero po upowszechnieniu cukru, nauczono się przerabiać tarki na wina, soki, dżemy i kompoty. Znane są sposoby marynowania niedojrzałych owoców jako namiastki oliwek. Przemrożone mogą być surowcem do wyrobu bimbru czy też znakomitych nalewek.

Zobacz także: Najdziwniejsze grzyby, które można znaleźć jesienią
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Grób Voita i Horowianki celowo zdewastowany? Turysta pokazał zdjęcia
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić