Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To nie są borówki. "Niech was nie zmyli wygląd". Leśnik tłumaczy

14

Czy wiedzieliście, że w polskich lasach, a dokładniej na ich obrzeżach rosną śliwki? Jedną z dzikich śliw jest śliwa tarnina. Z wyglądu przypomina borówkę lub jagodę. - Niech was nie zmyli wygląd - tłumaczy leśnik.

To nie są borówki. "Niech was nie zmyli wygląd". Leśnik tłumaczy
Śliwa tarnina z wyglądu przypomina borówkę lub jagodę. (Lasy Państwowe, TikTok)

Śliwa tarnina jest rośliną niewybredną, dobrze rośnie niemal na każdym typie gleby. Jest wybitnie mrozoodporna i na dodatek cenna dla środowiska. Zarośla tarniny, tzw. czyżnie, to idealne miejsca lęgowe dla ptaków i małych ssaków. Owoce stanowią świetną bazę pokarmową dla ptactwa.

Roślina ta jest również gatunkiem żywicielskim dla wielu gatunków owadów, głównie motyli. Podczas kwitnienia śliwa tarnina wabi wiele gatunków błonkówek, m.in. pszczół samotnic. Owoce śliwy tarniny mogą jeść także ludzie.

To nie są borówki ani jagody. Niech was nie zmyli wygląd. To są owoce śliwy tarniny. To owoce drzewa, a właściwie krzewu, z którego możecie przygotować dżemy i nalewki. Są kwaśne, polecam jeść je po przemrożeniu - radzi leśnik Lasów Państwowych.

Jesienią czarna śliwka tarniny pokrywa się popielatym nalotem i pozostaje na krzewie aż do przymrozków. Po przemrożeniu traci swój cierpki smak. Zawiera dużo witaminy C, ale uwaga – pestki owoców mają właściwości trujące.

W ludowej tradycji śliwa tarnina była krzewem dającym moc ludziom słabym do zmagania się z przeciwnościami losu. Niegdyś zwana była pieszczotliwie kociubą – tak zresztą nazywano wszystkie cierniste krzewy o czarnych owocach.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Tarnina jest bardzo cenną rośliną miododajną, dostarcza zarówno pyłku, jak i nektaru, a jej wydajność szacowana jest na 25 kg miodu z hektara. Owoce są chętnie zjadane przez ptactwo, dlatego rzadko można je spotkać zimą na krzewach. Owoce tarniny wykorzystywały ludy pierwotne Europy Środkowej, co potwierdzają wykopaliska.

Były zjadane wprost z krzewów przez dzieci i pasterzy, suszono je także jako tzw. pożywienie głodowe na zimę. Dopiero po upowszechnieniu cukru, nauczono się przerabiać tarki na wina, soki, dżemy i kompoty. Znane są sposoby marynowania niedojrzałych owoców jako namiastki oliwek. Przemrożone mogą być surowcem do wyrobu bimbru czy też znakomitych nalewek.

Zobacz także: Najdziwniejsze grzyby, które można znaleźć jesienią
Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić