Do tej tragicznej śmierci doszło w Massachusetts w USA. Mężczyzna, którego danych nie ujawniono, zjadał codziennie około półtora paczki czarnej lukrecji.
Serce 54-latka nagle się zatrzymało. Lekarze stwierdzili, że winę za to ponosi kwas lukrecjowy zawarty w lukrecji.
Badania wykazały, że kwas lukrecjowy może powodować nadciśnienie, hipokaliemię, zasadowicę metaboliczną, śmiertelne zaburzenia rytmu serca i niewydolność nerek. Jak przekazali lekarze zajmujący się przypadkiem 54-latka – wszystkie te schorzenia u niego zaobserwowano.
Hipokaliemia ma miejsce, gdy poziom potasu we krwi człowieka staje się niebezpiecznie niski. Lekarze zaznaczyli, że wpływ na zdrowie pacjenta miała także zmiana słodyczy. Na kilka tygodni przed śmiercią przeszedł z czerwonych smakowych pałek lukrecji na czarną lukrecję.
Dalsze dochodzenie ujawniło niedawną zmianę rodzaju lukrecji jako prawdopodobną przyczynę jego hipokaliemii – powiedział dla BBC dr Andrew Lundquist zajumjący się tym przypadkiem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.