Od kilku dni na Dolnym Śląsku jest wysyp grzybów. Podczas grzybobrania trzeba być jednak bardzo ostrożnym, gdyż łatwo się pomylić i wrzucić do kosza trującego grzyba. We Wrocławiu od piątku 9 września aż siedem osób trafiło na oddział toksykologii szpitala im. T. Marciniaka po zatruciu muchomorami. Stan dwóch pacjentów jest ciężki.
W dwóch przypadkach był to tylko nieżyt żołądkowo-jelitowy po zjedzeniu grzybów. Trzech pacjentów miało styczność z muchomorem plamistym, a dwójka, niestety, z muchomorem sromotnikowym, który jest potencjalnie śmiertelną trucizną. Stan tej dwójki pacjentów jest nadal ciężki - informuje dr hab. n. med. Jan Magdalan, ordynator oddziału toksykologii i chorób wewnętrznych szpitala im. T. Marciniaka w rozmowie z "Gazetą Wrocławską".
Jak ustaliła "Gazeta Wrocławska" w ubiegłym roku z powodu zatrucia grzybami na oddziale toksykologii przy ul. Fieldorfa hospitalizowano kilkanaście osób. Nie stwierdzono jednak poważnych przypadków.
Czytaj także: Napaść seksualna w autobusie. 14-latka przeżyła koszmar
Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby sanepidu, gdzie dyżury pełnią grzyboznawcy. W Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej we Wrocławiu jest czterech grzyboznawców - apelują specjaliści z WSSE.
Również leśnicy służą pomocą i radą grzybiarzom. W siedzibach nadleśnictw dostępne są atlasy grzybów, tablice edukacyjne, ulotki i foldery grzybowe.
Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania:
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
Czytaj także: Oto co dzieje się z cukrem. Sklepy wydały oświadczenia
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.