Twórca filmiku radzi, by niezużyte w całości awokado umieścić w naczyniu z wodą, tak, by owoc na dłużej pozostał świeży. Eksperci jednak przyjrzeli się tej praktyce i apelują, by nie stosować tego triku, ponieważ konsekwencje ze spożytego później owocu mogą być poważne dla naszego zdrowia.
Trend z awokado. Eksperci apelują do użytkowników
Niewinne nagranie dot. przechowywania awokado dla niektórych skończy się pilną wizytą u lekarza, a nawet w szpitalu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Eksperci tłumaczą, że naczynie z wodą to idealne środowisko dla rozwoju bakterii, a późniejsze spożycie awokado może poskutkować m.in. tym, że zarazimy się Salmonellą. Charakterystycznymi objawami dla tej bakterii są nudności, wymioty, ostre bóle brzucha, biegunka, a także wysoka gorączka.
Z kolei wyleczenie się z Salmonelli może być nie lada wyzwaniem. Przede wszystkim w pierwszej kolejności należy udać się do lekarza, który wykona odpowiednie badania oraz powie, jakie dalsze kroki należy podjąć.
Jeśli chcesz, by awokado wytrzymało dłużej, lepiej zawiń je w folię spożywczą - radzą eksperci.
Warto weryfikować informacje, a szczególnie porady, które pojawiają się w mediach społecznościowych. Bardzo często nie pochodzą one od ekspertów, a od osób, które same do końca nie są pewne co do bezpieczeństwa promowanych metod i nawet się nad tym nie zastanowiły. Wszystko w celu dotarcia do jak największej liczby obserwujących, najczęściej bez złych intencji, ale również bez odpowiedniej wiedzy.