Ciekawi nowych smaków mogą od kilku dni zaopatrzyć się w Kauflandzie w produkty z insektów. Na półkach znajdziemy batoniki ze świerszczy, mączki czy chrupkie pieczywo. Sieć promuje swoją ofertę hasłem "Moc smaku w robaku".
Wiele produktów pochodzi od fińskiego producenta przekąsek ze świerszczy Griidy. Z kolei firma Imago oferuje m.in. mączki do wyrobu falafeli i sosów do spaghetti np. z pasikoników. Do wyboru mamy też chrupiące pieczywo z firmy Wholi.
Owady mają być ekologicznym zamiennikiem dla mięsa. Hodowla insektów pochłania znacznie mniej surowców i jest dużo mniej inwazyjna dla środowiska. Zawierają one bardzo wiele białka, potasu czy kwasów nasyconych i cieszą się powodzeniem m.in. w Azji Południowo-Wschodniej czy Afryce.
Czytaj także:
Jedzenie owadów
Jedzenie owadów jest promowane m.in. przez ONZ, które uważa to za idealną alternatywę, zwłaszcza w krajach zagrożonych problemem głodu. Mimo to dla Polaka ich spożywanie może wydawać się czymś obrzydliwym i tylko odważni skuszą się zapewne na eksperyment z takimi produktami.
Możliwe jednak, że i u nas owadzie jedzenie zacznie pojawiać się na półkach, już nie tylko jako ciekawostka. Jak na razie Kaufland oferuje je w 29 sklepach w całej Polsce - m.in. w Trójmieście, Krakowie, Łodzi, Poznaniu, Warszawie, Szczecinie i Wrocławiu.
Pełną listę sklepów, w których znajdziemy owadzie przekąski oraz opis produktów możemy znaleźć tutaj.
Zobacz także: Rolnicy a sklepy. "Najwięcej marży zostaje w supermarketach"