Dramat wydarzył się 17 lutego bieżącego roku. Do szpitala w Nowej Dębie zgłosiły się trzy osoby z objawami zatrucia. Niestety, jedna z nich zmarła - to 53-letni pracownik miejscowego szpitala, Iurii. Po wybuchu wojny w Ukrainie mężczyzna przyjechał do Polski, gdzie schronił się z rodziną. W szpitalu pracował w dziale techniczno-gospodarczym.
Pozostałe dwie osoby, które miały objawy zatrucia, podobnie jak 53-latek zakupiły wcześniej galaretę garmażeryjną na targowisku w Nowej Dębie. Policja zatrzymała Reginę S. (55 l.) i Wiesława S. (56 l.), którzy parali się produkcją wyrobów mięsnych w warunkach domowych, a następnie sprzedawali je w jednym z punktów na wspomnianym targu. Oboje usłyszeli zarzut narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Na małżeństwo nałożono dozór policyjny oraz zakaz produkcji i sprzedaży swoich towarów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Policjanci w mieszkaniu podejrzanych znaleźli 20 kg wyrobów mięsnych. Jak informowała prokuratura, galareta była produkowana "z mięsa zwierząt niewiadomego pochodzenia, które nie były ewidencjonowane, bez spełnienia wymagań do prowadzenia produkcji wyrobów mięsnych".
Zobacz również: Dramat Polki w Egipcie. Siostra zabrała głos. "Jestem załamana"
Nowa Dęba. Śmierć po zjedzeniu galarety. Zmiana zarzutów
Jak dowiedziało się o2.pl, prowadząca postępowanie w tej sprawie Prokuratura Okręgowa w Tarnobrzegu podjęła decyzję o zmianie zarzutów dla Reginy i Wiesława S. W środę (14 sierpnia) przeprowadzono z nimi kolejne czynności.
Podejrzani usłyszeli nowe zarzuty, to jest narażenia na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub wystąpienia ciężkiego uszczerbku na zdrowiu osób, które kupiły u podejrzanych galaretę, do którego to produktu dodano nieumyślnie środek konserwujący w postaci azotynu sodu w stężeniu toksycznym. Prokurator przyjął, że podejrzani dopuścili się w ten sposób nieumyślnego spowodowania śmierci osoby, która spożyła galaretę, nieumyślnego spowodowania ciężkiego uszkodzenia ciała u drugiej osoby i spowodowanie średnich obrażeń ciała u trzeciej pokrzywdzonej osoby - mówi nam prok. Andrzej Dubiel, rzecznik Prokuratury Okręgowej w Tarnobrzegu.
Podejrzani przyznali się do czynów. Opisali szczegółowo, jak produkowali galaretę. Z uzyskanych opinii wynika jednoznacznie, że między zgonem 53-latka a spożyciem galarety zachodzi ścisły związek przyczynowo-skutkowy. Wspomniany azotyn sodu działa na cały organizm, wywołuje wymioty, biegunkę i zawroty głowy, które prowadzą do niewydolności krążeniowo-oddechowej i w konsekwencji śmierci. Podejrzani powiedzieli śledczym, jak ten środek dostał się do galarety, ale prokuratura nie może mówić o szczegółach. Wiadomo, że wobec Reginy i Wiesława S. nie zmieniono środków zapobiegawczych - nadal mają dozór policji.