Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (880 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

pogoda
Warszawa
14°
Ewa Sas
Ewa Sas | 
aktualizacja 

W lesie jest ich pełno. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie szukać

8

Tych grzybów nie zobaczymy pod drzewem czy pośród mchu. Gąska zielonka czai się pod ziemią. Jeśli chcecie znaleźć ten grzyb, warto delikatnie odsunąć wierzchnią warstwę piachu, gdyż to właśnie na piaszczystej glebie gąska czuje się najlepiej. Znajdziecie ją w lasach sosnowych i iglastych.

W lesie jest ich pełno. Trzeba jednak wiedzieć, gdzie szukać
Te grzyby znajdziemy jedynie w lasach sosnowych i iglastych (Inne)

Gąska zielona rośnie od października do grudnia. Spotkamy ją w Europie i Ameryce Północnej, ale także na niektórych terenach Afryki. W Niemczech i Holandii ma status grzyba zagrożonego, co oznacza, że jej zbieranie jest zakazane. W Polsce natomiast ma ciąż wielu zwolenników.

Kontrowersyjny grzyb

Gąskę zielonkę nazywa się też rycerzykiem szlachetnym, piaskówką, zielonką czy gąską żółtą. Jej nazewnictwo pochodzi jeszcze z początku XIX wieku. Można powiedzieć, że gąska zielona ma zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Według Francuzów jest to grzyb trujący. W Polsce jest dopuszczony do handlu. Należy jednak pamiętać, że gąskę zielonkę łatwo jest pomylić z innymi, zdecydowanie już trującymi grzybami, jak muchomor zielonawy, gąska siarkowa czy gąska zielonożółta.

Po czym poznać gąskę zielonkę? Kapelusz gąski zielonki może mieć od 4 do 10 cm średnicy, jest żółtozielony, lub żółtobrązowy. Pośrodku jest ciemniejszy i gładki. Młode owocniki mają wypukły stożkowato kapelusz, lecz później staje się on płaski i często powyginany. Blaszki gąski zielonki przyjmują barwę od bladożółtawej po siarkowo żółtawą. Są gęste, cienkie i szeroko przyrośnięte u nasady. Kapelusz gąski zielonki spoczywa na trzonie o grubości do 3 cm, który może mieć długość od 3 do 9 cm. Jest on cylindryczny i pełny, a jego powierzchnia, chociaż początkowo ma podłużne włókna, to z czasem staje się gładka i żółta, lub żółtozielonkawa. Jedną z cech charakterystycznych tego grzyba jest zapach miąższu, który przywodzi na myśl świeżo zmieloną mąkę. Jest on biały i po przekrojeniu nie zmienia zabarwienia.

Ukrywa się pod ziemią, nie zaleca się jeść jej zbyt wiele, są kraje, gdzie jest uznana za toksyczną, i łatwo pomylić ją z muchomorem i trującą gąską siarkową - czytamy na profilu Lasów Państwowych na Twitterze.
Trwa ładowanie wpisu:twitter

Co przyrządzić z gąski zielonki?

Internauci prześcigają się w pomysłach na przyrządzanie. Uwielbiam barszczyk z gąsek - pisze jedna z komentujących pod filmem zamieszczonym przez Lasy Państwowe. Internauta o pseudonimie ZibiT wspomina, jak dziadek, Sybirak, uczył go, że są to grzyby, które można jeść dopiero po odpowiedniej obróbce.

A co my możemy przyrządzić z gąski zielonki? Polecane są grzyby panierowane, smażone, w zupie a także marynowane. Mogą być dodatkiem do sosów lub jajecznicy. Warto jednak pamiętać, że są to grzyby, które rosną na piaszczystym podłożu i należy je dokładnie wymyć przed dalszym przyrządzaniem. A gdy już je przygotujemy - nie przesadzać z ilością!

Jeśli pojawią się takie objawy, jak problemy oddechowe, zwiększona potliwość, bóle i sztywność nóg czy też zaczerwienienie na twarzy - to oznacza, że mogliśmy się zatruć. Wówczas należy skonsultować się z lekarzem. Zdaniem niektórych grzyb spożyty w dużej ilości może prowadzić do rabdomiolizy, czyli rozpadu mięśni.

Zobacz także: Smacznego! Przepis na szakszukę z bakłażanem i cukinią
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rosyjskie ataki na infrastrukturę gazową Ukrainy. Naftohaz pod ostrzałem
Też to widzisz? Leśnicy pokazali zdjęcie kory drzewa
Trzęsienie ziemi w Bangkoku. Polscy podróżnicy ewakuowani
Thomas Thurnbichler przestaje być trenerem skoczków. Znany jest następca
Viktor Orban krytykuje unijną strategię gotowości. Zarzuca eskalację
Wicemiss Warmii walczy z rzadką chorobą. "Dostała zapaści, jest zaintubowana"
Ksiądz oskarżony w zbieranie fikcyjnych darowizn. Uchylono areszt
Poszukiwania Beaty Klimek. "Zabezpieczono przedmiot". Ekspert o szczegółach
Łódź zatonęła w Egipcie. Nagrali moment katastrofy
Zatrzymanie adwokata Ekrema Imamoglu. Kontrowersje wokół zarzutów
Zełenski zwrócił się do Trumpa. "Putin złamie obietnice. Kto za to odpowie?"
Trzęsienie ziemi w Azji. MSZ przekazał informacje o Polakach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić