Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

W supermarkecie tego nie robią. To dlatego nie powinieneś chować jajek do lodówki

0

Większość z nas po zakupie jajek wraca do domu i wkłada je do lodówki. Dlaczego więc w supermarketach stoją na normalnych ladach? Jak się okazuje - w niektórych przypadkach lodówka jest miejscem wręcz zakazanym.

W supermarkecie tego nie robią. To dlatego nie powinieneś chować jajek do lodówki
Jajka można przechowywać w różnych miejscach (Pixabay)

Dla wielu z nas jajka stanowią nieodłączny element codziennej diety. Są wdzięcznym składnikiem śniadań, bo można je przygotować na wiele sposobów. Do tego są pożywne i bogate w takie wartości odżywcze, jak selen, cynk, żelazo, miedź i witaminy B6, B12 oraz D. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby tych wartości nie straciły.

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Tam jajka wytrzymają najdłużej

Najczęściej w lodówkach panuje temperatura od 2 do 8 stopni powyżej zera. Jeśli chcemy przechowywać w niej jajka, to możemy to robić do pięciu tygodni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Jeśli na zewnątrz jest dość gorąco i temperatura sięga 20 stopni Celsjusza - jajka wytrzymają niecały tydzień. Wystarczy, że w mieszkaniu temperatura nie przekracza 19 kresek na plusie, aby można je było przechowywać do trzech tygodni.

Jest jednak sytuacja, w jakiej jajka nie mają wstępu do lodówki. Dochodzi do niej wtedy, gdy wyjmiemy je na jakiś czas i zostawimy w temperaturze pokojowej. Wówczas powinniśmy je już po prostu zjeść przechowywane w takiej temperaturze. Jeśli włożymy je z powrotem do lodówki, a następnie wyjmiemy żeby przyrządzić do spożycia - stworzymy idealne warunki do rozwoju bakterii w jajkach. W takiej sytuacji nie tylko zaczną tracić swoje wartości, ale też mogą się nawet zacząć psuć. Zjedzenie nadpsutego jajka może się skończyć problemami żołądkowymi a nawet zatruciem.

Dlaczego więc supermarkety zostawiają jajka na półkach bądź ladach? Odpowiedź jest bardzo prosta. W supermarketach temperatura jest najczęściej niższa, niż w naszych domach i nie przekracza raczej 19 stopni. Dzięki temu z powodzeniem mogą czekać na ladzie i parę tygodni, żeby ktoś je kupił. Zazwyczaj jest to znacznie szybciej, bo jajka to dla niektórych wręcz towar pierwszej potrzeby, który z półek znika wręcz błyskawicznie.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić