Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

W supermarkecie tego nie robią. To dlatego nie powinieneś chować jajek do lodówki

7

Większość z nas po zakupie jajek wraca do domu i wkłada je do lodówki. Dlaczego więc w supermarketach stoją na normalnych ladach? Jak się okazuje - w niektórych przypadkach lodówka jest miejscem wręcz zakazanym.

W supermarkecie tego nie robią. To dlatego nie powinieneś chować jajek do lodówki
Jajka można przechowywać w różnych miejscach (Pixabay)

Dla wielu z nas jajka stanowią nieodłączny element codziennej diety. Są wdzięcznym składnikiem śniadań, bo można je przygotować na wiele sposobów. Do tego są pożywne i bogate w takie wartości odżywcze, jak selen, cynk, żelazo, miedź i witaminy B6, B12 oraz D. Warto wiedzieć, jak je przechowywać, aby tych wartości nie straciły.

W lodówce czy w temperaturze pokojowej? Tam jajka wytrzymają najdłużej

Najczęściej w lodówkach panuje temperatura od 2 do 8 stopni powyżej zera. Jeśli chcemy przechowywać w niej jajka, to możemy to robić do pięciu tygodni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Daria Testuje domowy syrop smakowy. Pozycja obowiązkowa w jesiennej kuchni

Jeśli na zewnątrz jest dość gorąco i temperatura sięga 20 stopni Celsjusza - jajka wytrzymają niecały tydzień. Wystarczy, że w mieszkaniu temperatura nie przekracza 19 kresek na plusie, aby można je było przechowywać do trzech tygodni.

Jest jednak sytuacja, w jakiej jajka nie mają wstępu do lodówki. Dochodzi do niej wtedy, gdy wyjmiemy je na jakiś czas i zostawimy w temperaturze pokojowej. Wówczas powinniśmy je już po prostu zjeść przechowywane w takiej temperaturze. Jeśli włożymy je z powrotem do lodówki, a następnie wyjmiemy żeby przyrządzić do spożycia - stworzymy idealne warunki do rozwoju bakterii w jajkach. W takiej sytuacji nie tylko zaczną tracić swoje wartości, ale też mogą się nawet zacząć psuć. Zjedzenie nadpsutego jajka może się skończyć problemami żołądkowymi a nawet zatruciem.

Dlaczego więc supermarkety zostawiają jajka na półkach bądź ladach? Odpowiedź jest bardzo prosta. W supermarketach temperatura jest najczęściej niższa, niż w naszych domach i nie przekracza raczej 19 stopni. Dzięki temu z powodzeniem mogą czekać na ladzie i parę tygodni, żeby ktoś je kupił. Zazwyczaj jest to znacznie szybciej, bo jajka to dla niektórych wręcz towar pierwszej potrzeby, który z półek znika wręcz błyskawicznie.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić