O tym, że ryby są cennym dla naszego zdrowia składnikiem diety, nie trzeba nikogo przekonywać. Dostarczają nam cennych kwasów omega-3, witamin z grupy B, a także selenu i jodu. Zdrowsze są gatunki ryb morskich. Niestety, jak wskazuje radiozet.pl, na polskich stołach królują ryby słodkowodne, z tilapią i pangą na czele. Wielu z nas sięga po te dwa gatunki głównie ze względu na ich niską cenę.
Choć mięso tilapii charakteryzuje się niską kalorycznością, to niestety zawiera w sobie także niekorzystną dla naszego zdrowia metylortęć. Substancja ta wykazuje się działaniem kancerogennym i zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Na tym się jednak nie kończy.
Badania przeprowadzone przez Morski Instytut Rybacki — Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że w mięsie tilapii znajduje się spora ilość metali ciężkich, takich jak ołów, kadm i rtęć. Tilapii sprowadzanej z Azji nie powinny spożywać szczególnie kobiety w ciąży oraz dzieci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podobnie jest w przypadku pangi. W trakcie hodowli ryby karmione są antybiotykami i hormonami, które mają przyspieszyć ich wzrost. Mięso tego gatunku zawiera małą ilość kwasów omega-3, za to ma sporą ilość toksyn, metali ciężkich i pestycydów.
Jakie ryby wybierać i jak je przygotowywać?
Zgodnie z zaleceniami WHO ryby powinniśmy jeść co najmniej 2 razy w tygodniu. Największą ilość kwasów omega-3 mają tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, halibut, makrela, śledź, sardynka czy szprot. W przypadku łososia najlepiej sięgać po odmiany pacyficzną i atlantycką. Dzięki temu możemy mieć pewność, że w mięsie znajdziemy najmniejszą ilość toksyn.
Warto sięgać także po konserwy rybne i ograniczyć spożycie ryb wędzonych. W mięsie tych ostatnich znajdziemy szkodliwe substancje z dymu wędzarniczego. Zjedzone od czasu do czasu nie powinny nam jednak zaszkodzić.
Eksperci wskazują, że znaczenie ma nie tylko gatunek ryby, ale także sposób, w jaki zdecydujemy się je przygotować. W Polsce najczęściej smażymy mięso ryb, co zdecydowanie nie jest najzdrowszym sposobem. O wiele korzystniejsze dla naszego zdrowia będzie gotowanie mięsa ryb na parze, duszenie go lub grillowanie na urządzeniu elektrycznym, lub patelni grillowej.