Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu

3

Szparagi to warzywo, które z każdym rokiem cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Sezon na nie jest krótki - trwa zazwyczaj od ostatnich dni kwietnia do końca czerwca. Szparagi to przede wszystkim moc witamin i mało kalorii, ale nie tylko.

Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu
Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu (Adobe Stock)

Szparagi w Polsce uprawiane są przede wszystkim w czterech województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, opolskim oraz pomorskim. Zagrożeniem dla plantacji jest susza.

Szparagi w formie świeżej są zazwyczaj sprzedawane w pęczkach. Te ważą najczęściej około 250 g. Pierwsze z nich znalazły się w kwietniu w ofercie popularnych dyskontów oraz na targach.

Cenę szparagów kształtuje wiele czynników. Nietrudno się domyślić, że będzie wyższa niż przed rokiem. Wśród nich znajdują się warunki pogodowe, które w tym roku są wyjątkowo surowe dla europejskich plantatorów, dostępność pracowników sezonowych oraz koszty prowadzenia działalności, które rosną niemal z tygodnia na tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Caroline Derpienski jest macochą. Dzieci milionera są starsze od niej

Właściwości szparagów. Przydatne dla kobiet

Szparagi dzięki dużej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży. W szparagach znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, fosfor czy fluor.

Warto podkreślić, że szparagi mają dla kobiet także inne zastosowania, gdyż są bogate między innymi w fitoestrogeny. To związki organiczne, które działają podobnie jak estrogeny i m.in. pobudzają popęd płciowy u kobiet, a także łagodzą objawy menopauzy.

Szparagi stały się modne i królują na polskich stołach przy okazji rodzinnych imprez. Są ostatnio bardzo popularne na komuniach i ślubach. Szefowie kuchni potrafią z nich wyczarować bardzo wykwintne dania.

Jak kupować te warzywo? Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, które przy pocieraniu charakterystycznie skrzypią. Główki zielonych szparagów powinny być zamknięte, a ich końcówki wilgotne.

Żeby zmniejszyć ryzyko trafienia na gorzką partię białych szparagów, możesz oderwać i zjeść kawałek. Jeśli już w surowych szparagach wyczujemy bardzo dużo goryczy, nie pozbędziemy się jej w 100 proc. podczas gotowania.

Autor: JAR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Broń atomowa w Polsce? Oto co myślą Polacy
Przejechał na czerwonym świetle. Winny ukarany. "To wykroczenie"
Rosja oskarży Ukrainę o naruszenie rozejmu? Tak przewiduje Kijów
Zaniedbywał konie, nie szanował turystów. Decyzja po ujawnieniu nagrań
O krok od śmierci. Kreatywność uratowała jej życie
Jak dostać czerwoną kartkę w 15 sekund? Prezentuje młody piłkarz
Mistrz Polski poleciał do Belgii. W toalecie czekał absurd
Zakop na grządkach z bratkami. Będą kwitły całe lato
Nie żyje Halina Kolińska, bohaterka Powstania Warszawskiego. Miała 101 lat
"Imitacja działań pokojowych". Kreml krytykuje propozycję rozejmu w Ukrainie
Które produkty warto jeść na czczo, a które lepiej omijać?
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić