Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu

3

Szparagi to warzywo, które z każdym rokiem cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Sezon na nie jest krótki - trwa zazwyczaj od ostatnich dni kwietnia do końca czerwca. Szparagi to przede wszystkim moc witamin i mało kalorii, ale nie tylko.

Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu
Warto jeść szparagi. Są ważne dla organizmu (Adobe Stock)

Szparagi w Polsce uprawiane są przede wszystkim w czterech województwach: wielkopolskim, dolnośląskim, opolskim oraz pomorskim. Zagrożeniem dla plantacji jest susza.

Szparagi w formie świeżej są zazwyczaj sprzedawane w pęczkach. Te ważą najczęściej około 250 g. Pierwsze z nich znalazły się w kwietniu w ofercie popularnych dyskontów oraz na targach.

Cenę szparagów kształtuje wiele czynników. Nietrudno się domyślić, że będzie wyższa niż przed rokiem. Wśród nich znajdują się warunki pogodowe, które w tym roku są wyjątkowo surowe dla europejskich plantatorów, dostępność pracowników sezonowych oraz koszty prowadzenia działalności, które rosną niemal z tygodnia na tydzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Caroline Derpienski jest macochą. Dzieci milionera są starsze od niej

Właściwości szparagów. Przydatne dla kobiet

Szparagi dzięki dużej zawartości kwasu foliowego zalecane są kobietom w ciąży. W szparagach znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E, fosfor czy fluor.

Warto podkreślić, że szparagi mają dla kobiet także inne zastosowania, gdyż są bogate między innymi w fitoestrogeny. To związki organiczne, które działają podobnie jak estrogeny i m.in. pobudzają popęd płciowy u kobiet, a także łagodzą objawy menopauzy.

Szparagi stały się modne i królują na polskich stołach przy okazji rodzinnych imprez. Są ostatnio bardzo popularne na komuniach i ślubach. Szefowie kuchni potrafią z nich wyczarować bardzo wykwintne dania.

Jak kupować te warzywo? Kupując szparagi, wybieraj te jędrne, które przy pocieraniu charakterystycznie skrzypią. Główki zielonych szparagów powinny być zamknięte, a ich końcówki wilgotne.

Żeby zmniejszyć ryzyko trafienia na gorzką partię białych szparagów, możesz oderwać i zjeść kawałek. Jeśli już w surowych szparagach wyczujemy bardzo dużo goryczy, nie pozbędziemy się jej w 100 proc. podczas gotowania.

Autor: JAR
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić