Biologiczne zjawiska potrafią niekiedy wywołać ogromne zainteresowanie opinii publicznej. Tak było w przypadku nagrania wideo, na którym pewna kucharka pokazała bardzo świeży kawałek wołowiny. Materiał trafił pierwotnie do mediów społecznościowych w 2019 roku, a teraz internauci odkryli go na nowo. Nagle zyskał kilkaset tysięcy nowych wyświetleń.
Materiał zaskakuje, a nawet niektórych obrzydza, dlatego stał się tak bardzo popularny. Zazwyczaj nagrania wideo z surowym mięsem nie wzbudzają wielkiego zainteresowania, jednak w tym przypadku było zupełnie inaczej. Wszystko za sprawą faktu, że wołowina ruszała się i wyglądała jak żywa. Intensywne skurcze sprawiły, że przypominało to taniec.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co ciekawe zaprezentowane na wideo zjawisko to nic nadzwyczajnego. Skurcze nie pojawiły się na mięsie bez przyczyny. Wcześniej autor nagrania posypał fragment wołowiny solą. Doszło dzięki temu do reakcji biologicznej. Doktor biologii komórkowej i molekularnej Christie Wilcox wyjaśniła, że duża dawka jodów sodu wywołuje reakcję, którą można zobaczyć na filmiku.
Tańczące mięso oznacza, że kucharze dodali jeden kluczowy składnik: Sól. Ta jest pełna jodów sodu i to właśnie przytłaczająca ich dawka sprawia, że wciąż działające neurony zostają pobudzone i wywołują skurcze - napisała dr Christie Wilcox w opracowaniu.
Wielu internautów nie ukrywało obrzydzenia zarejestrowaną sceną. Co ciekawe eksperci zwracają uwagę, że pokazane na wideo zjawisko jest pozytywne i pożądane. Tak intensywna reakcja wołowiny na sól świadczy, że mięso było bardzo świeże.
Czytaj także: Lech Wałęsa wyjechał w jednym celu. Pokazał zdjęcia