Panettone jest także nazywane słodkim chlebem i we Włoszech zawsze pojawia się na Boże Narodzenie. To pyszne drożdżowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia i posmakuje każdemu przy świątecznym stole.
Czytaj także: Świąteczne ciasto pomarańczowe. Dla zabieganych
Panettone. Potrzebne składniki:
- 700 g mąki
- 220 ml mleka
- 150 g cukru
- 130 g masła
- 3 duże jajka
- 3 żółtka
- 7 g suchych drożdży
- 200 g może być także mieszanki keksowowej
- ekstrakt z wanilii
Panettone. Sposób wykonania:
- mleko delikatnie podgrzewamy
- mleko mieszamy z łyżką cukru i drożdżami
- do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtka i drożdże z mlekiem
- dodajemy kilka kropel ekstraktu waniliowego i zagniatamy ciasto
- dodajemy mieszankę keksową i zagniatamy jeszcze przez kilka minut
- ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę
- przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 40-50 minut.
Gotowe! Z tej ilości można zrobić dwa ciasta w klasycznej tortownicy, lub jedno duże w specjalnej, wysokiej formie do panettone. Jeśli spodobał ci się ten przepis, to spróbuj także przepisu na świąteczny piernik oraz świąteczny barszcz czerwony.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.