Naukowcy z Pennsylvania State University przyjrzeli się danym dotyczącym diety i zdrowia psychicznego ponad 24 tys. dorosłych osób mieszkających w Stanach Zjednoczonych. Informacje na ten temat zbierano aż 11 lat, między 2005-2016 rokiem. Dzięki temu stwierdzono, że spożywanie niektórych rodzajów grzybów może pomóc w zmniejszeniu depresji i lęku.
Grzyby dobre na depresję
Badania uzupełniają rosnącą listę możliwych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania grzybów – mówi Joshua Muscat naukowiec zajmujący się tymi badaniami z Pennsylvania State University.
Czytaj także: Mało znany produkt. Włącz do diety
W USA najczęściej spożywa się pieczarki białe. Są bogate w potas, który, jak się uważa, pomaga zmniejszyć lęk. Wiadomo także, że inne jadalne grzyby, zawierają czynniki neurotroficzne związane ze zdrowiem mózgu. Ale mimo to naukowcy nie są w stanie wyjaśnić odkrytych zależności.
Dane pochodziły z US National Health and Nutrition Examination Survey. Zaobserwowany związek między spożyciem grzybów a niższym ryzykiem wystąpienia depresji był niezależny od innych czynników, takich jak: status społeczny, status ekonomiczny, styl życia, samoocena i stosowanie leków. Ponadto związek z depresją był jasny tylko wtedy, gdy porównano osoby jedzące grzyby z niejedzącymi. W grupie zjadaczy grzybów ci, którzy jedli ich stosunkowo dużo, nie mieli z tego żadnych dodatkowych korzyści. Naukowcy chcą się jednak w ten temat zagłębić.
Odkrycia te podkreślają potencjalne znaczenie kliniczne i zdrowotne spożywania grzybów jako sposobu na zmniejszenie depresji i zapobieganie chorobom – podsumowują autorzy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.