Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wygląda i pachnie jak mięso. Leśnik odkrył tego grzyba w Polsce

7

Piotr Grześ z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych z Poznania, znów zaskakuje. Na swoim profilu "Grzybów znawca" zamieścił zdjęcie przedziwnego grzyba, którego, jak sam przyznaje, nie sposób spotkać w Polsce.

Wygląda i pachnie jak mięso. Leśnik odkrył tego grzyba w Polsce
W Polsce ten grzyb należy do rzadkości (Facebook, Piotr Grześ)

"Tyle lat się za nim rozglądałem i w końcu jest!" - zaczął swój wpis Piotr Grześ. Chodziło mu o okratka czerwonego, grzyba, którego wypatrzył pod jesionem mannowym w gaju oliwnym, na klifie, który schodził do Jeziora Garda.

Na Cyprze i na Kanarach wiele razy znalazłem podobnego, ale znacznie mniejszego grzyba Colus hirudosus, ale prawdziwego okratka czerwonego dziś widzę po raz pierwszy w życiu! - dodał podekscytowany leśnik.

Gdyby nie jego prezentacja, można by pomyśleć, że na zdjęciu jest, dosłownie, "żywe" mięso. Tymi też słowami określiła grzyb jedna z obserwatorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wysyp borowików w kwietniu. Grzybiarz wyjaśnił, co się dzieje
Dokładnie taką ma strategie na życie. Imitując wygląd i zapach mięsa przyciąga muchy, które roznoszą jego zarodniki. Takie przenoszenie przez zwierzęta nazywane jest zoochorią - odpowiedział Piotr Grześ.

"Mięsisty" grzyb nie jest naszym rodakiem

Okratek czerwony pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. W naszym kraju jest to gatunek obcy. Należy do rodziny sromotnikowatych - jest grzybem niejadalnym.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Żeby się pojawić - okratek musi mieć odpowiednie warunki. Lubi wilgotne stanowiska w lasach, ogrodach czy przy drogach. W teorii rośnie od czerwca do listopada lub grudnia, ale jeśli warunki pozwolą - może rosnąć nawet cały rok.

Sezon na grzyby w majówce

Wbrew pozorom majówka też może być dobrym czasem na zbieranie grzybów. W tym czasie możemy znaleźć naprawdę popularne gatunki grzybów, jak smardze, które mają liczne grono fanów ze względu na swój oryginalny, orzechowo-korzenny smak. Oprócz nich spotkać możemy także borowiki, także borowiki szlachetne nazywane prawdziwkami oraz podgrzybki.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić