Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wygląda i pachnie jak mięso. Leśnik odkrył tego grzyba w Polsce

7

Piotr Grześ z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych z Poznania, znów zaskakuje. Na swoim profilu "Grzybów znawca" zamieścił zdjęcie przedziwnego grzyba, którego, jak sam przyznaje, nie sposób spotkać w Polsce.

Wygląda i pachnie jak mięso. Leśnik odkrył tego grzyba w Polsce
W Polsce ten grzyb należy do rzadkości (Facebook, Piotr Grześ)

"Tyle lat się za nim rozglądałem i w końcu jest!" - zaczął swój wpis Piotr Grześ. Chodziło mu o okratka czerwonego, grzyba, którego wypatrzył pod jesionem mannowym w gaju oliwnym, na klifie, który schodził do Jeziora Garda.

Na Cyprze i na Kanarach wiele razy znalazłem podobnego, ale znacznie mniejszego grzyba Colus hirudosus, ale prawdziwego okratka czerwonego dziś widzę po raz pierwszy w życiu! - dodał podekscytowany leśnik.

Gdyby nie jego prezentacja, można by pomyśleć, że na zdjęciu jest, dosłownie, "żywe" mięso. Tymi też słowami określiła grzyb jedna z obserwatorek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Wysyp borowików w kwietniu. Grzybiarz wyjaśnił, co się dzieje
Dokładnie taką ma strategie na życie. Imitując wygląd i zapach mięsa przyciąga muchy, które roznoszą jego zarodniki. Takie przenoszenie przez zwierzęta nazywane jest zoochorią - odpowiedział Piotr Grześ.

"Mięsisty" grzyb nie jest naszym rodakiem

Okratek czerwony pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. W naszym kraju jest to gatunek obcy. Należy do rodziny sromotnikowatych - jest grzybem niejadalnym.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Żeby się pojawić - okratek musi mieć odpowiednie warunki. Lubi wilgotne stanowiska w lasach, ogrodach czy przy drogach. W teorii rośnie od czerwca do listopada lub grudnia, ale jeśli warunki pozwolą - może rosnąć nawet cały rok.

Sezon na grzyby w majówce

Wbrew pozorom majówka też może być dobrym czasem na zbieranie grzybów. W tym czasie możemy znaleźć naprawdę popularne gatunki grzybów, jak smardze, które mają liczne grono fanów ze względu na swój oryginalny, orzechowo-korzenny smak. Oprócz nich spotkać możemy także borowiki, także borowiki szlachetne nazywane prawdziwkami oraz podgrzybki.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić