Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Wystarczy jedno jajko dziennie. To pożywka dla nieuleczalnej choroby

11

Nowe badania sugerują, że codzienne spożywanie jajek może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Naukowcy z Australii odkryli, że miłośnicy jajek w każdej postaci mogą być zagrożeni.

Wystarczy jedno jajko dziennie. To pożywka dla nieuleczalnej choroby
Regularne jedzenie jajek może powodować rozwój cukrzycy typu 2 (Adobe Stock)

Lubisz jajka? Lepiej miej się na baczności. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii wykazały, że spożycie jednego jajka dziennie może znacznie zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Informacje te pojawiły się w serwisie Daily Mail.

Lubisz jajka? Nie przesadź z ich spożyciem

Jedzenie jednego jajka dziennie podnosi ryzyko cukrzycy nawet o 60 proc. To odkrycie, które zaskoczyło ekspertów i z pewnością zasługuje na dalsze analizy. Co więcej, może zaskakiwać wiele osób borykających się z problemami z odpowiednim poziomem cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Remisja cukrzycy typu drugiego możliwa. Najnowsze badania naukowców
Chociaż związek między jedzeniem jajek a cukrzycą jest często przedmiotem debaty, to badanie miało na celu ocenę długoterminowego spożycia jajek przez ludzi i ryzyka zachorowania na cukrzycę - wyjaśnia dr Ming Li z Uniwersytetu Południowej Australii, cytowany przez Daily Mail.

Uczestnicy badania to 8545 Chińczyków, których nawyki żywieniowe były dokładnie monitorowane. Dodatkowo badano poziom cukru we krwi tych osób. Rezultaty obserwacji były zaskakujące. Większe ryzyko rozwoju cukrzycy zaobserwowano u tych, którzy każdego dnia spożywali około 50 gramów jajek.

Naukowcy wskazują także na rozróżnienie rezultatów obserwacji ze względu na płeć. Z wyników badań wynika, że kobiety mogą być bardziej podatne na to ryzyko. Mężczyźni spożywający jedno jajko dziennie mieli mniej wspomnianych problemów. Przyczyny tej różnicy nie są jednoznacznie wyjaśnione.

Badania wciąż nie dostarczają jednoznacznych dowodów, które pozwoliłyby uznać te wyniki za standardowe. Jak zauważa dr Ming Li, potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić korelację między jedzeniem jajek a zwiększonym ryzykiem cukrzycy. Te zapewne będą prowadzone przez najbliższe lata.

Oczywiście cukrzycę typu 2 powoduje wiele innych czynników. Głównym jest prowadzenie nieprawidłowego stylu życia. Mowa tutaj przede wszystkim o braku aktywności fizycznej, otyłości czy niezdrowej diecie bogatej w przetworzone produkty. Istotny wpływ na rozwój cukrzycy typu 2 ma także genetyka.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić