Najnowsze badania australijskich naukowców z Uniwersytetu Południowej Australii dowodzą, że wystarczy jeść jedno jajko dziennie, aby znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Wyniki badań przytoczone zostały przez serwis Daily Mail.
Jedzenie jednego jajka dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę aż o 60 proc. To zaskakujące i z pewnością warte przyjrzenia się, twierdzą eksperci.
Chociaż związek między jedzeniem jajek a cukrzycą jest często przedmiotem debaty, to badanie miało na celu ocenę długoterminowego spożycia jajek przez ludzi i ryzyka zachorowania na cukrzycę - mówi dr Ming Li z Uniwersytetu Południowej Australii, cyt. przez Daily Mail.
W badaniu wzięło udział 8545 Chińczyków, którzy mówili o swoich nawykach żywieniowych. Jednocześnie badano ich poziom cukru we krwi. Spora część osób, które spożywały dziennie około 50 gramów jajek, miała większą szansę na zachorowanie na cukrzycę w przyszłości.
Czytaj także: Wielka afera! Giertych opublikował nagranie
Jak dowiadujemy się z wyników badań - ryzyko to większe jest u kobiet. Mężczyźni mają mniejsze szanse na zachorowanie na cukrzycę przy spożywaniu jednego jajka dziennie. Nie do końca jasne jest, czym spowodowana jest ta różnica.
Nie jest także jasne, czy ww. obserwacje są na tyle zgodne z rzeczywistością, aby ogłosić je światu jako standard. Jak podkreśla współautor badania, dr Ming Li, potrzeba więcej tego typu badań, aby mieć całą pewność co do zaobserwowanej korelacji między jedzeniem jajek a cukrzycą.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.