Malwina Witkowska
Malwina Witkowska| 

Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką

10

Po ostatnich burzach grzybiarze wreszcie mają powód, by wybrać się do lasu. Niestety, Polacy często popełniają błąd, który od pokoleń jest przekazywany jako metoda identyfikacji grzybów. Ta znana praktyka może jednak prowadzić do tragicznych konsekwencji.

Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką
W lasach pojawił się prawdziwy wysyp grzybów (Pixabay, jarmoluk)

Susza spowodowała, że przez ostatnie tygodnie grzybów w lasach było bardzo mało. Jednakże kilka dni obfitujących w burze wystarczyło, aby sytuacja się zmieniła i znowu warto było wybrać się do lasu.

Po ostatnich opadach deszczu w lasach pojawił się wysyp kurek, chociaż ich zbieranie wciąż wymaga wysiłku, bo nie kiedy trzeba się sporo nachodzić. Pomimo trudności, niektórym grzybiarzom udało się zebrać imponujące ilości tych grzybów, sięgające nawet kilku kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Potężna cena za kilogram kurek. Znawca grzybów mówi o pewnym zjawisku

Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

W lasach można znaleźć przede wszystkim kurki, ale występują obecnie także podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, gołąbki oraz muchomory czerwieniejące. Dwa ostatnie gatunki są mniej znane szerszemu gronu grzybiarzy.

Zarówno gołąbki, jak i muchomory czerwieniejące, mają jedną wspólną cechę, na którą grzyboznawcy radzą szczególnie uważać – łatwo można je pomylić z trującymi grzybami. Dlatego podczas zbierania grzybów konieczna jest szczególna ostrożność i dokładna znajomość ich cech charakterystycznych, aby uniknąć niebezpiecznych pomyłek.

Śmiertelne zatrucia spowodowane są wyłącznie przez grzyby z blaszkami. – Jeżeli chcemy bezpiecznie zbierać grzyby, bierzmy te, które od spodu mają rurki, czy jak mówią niektórzy gąbkę lub siateczkę. To wielka rodzina borowikowatych i wśród niej nie ma tych, które powodują wielkie zatrucia – przekazał "Faktowi" grzyboznawca Justyn Kołek z Międzybrodzia Bialskiego.

Grzyby można poznać po smaku?

Jednak istnieje inna, mniej popularna praktyka, która jest często przekazywana od pokoleń. Mówi się, że grzyby można rozpoznać po smaku. To błędne przekonanie. Opieranie się na smaku grzybów jako metodzie ich identyfikacji może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych.

- Wszystkie grzyby, które powodują zatrucia, są smaczne, słodkawe. Zwierzęta instynktownie wiedzą, że nie można ich jeść. Człowiek myśli, że jeśli są tak dobre, to znaczy, że są jadalne – powiedział w rozmowie z "Faktem" Justyn Kołek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić