Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Malwina Witkowska
Malwina Witkowska | 

Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką

10

Po ostatnich burzach grzybiarze wreszcie mają powód, by wybrać się do lasu. Niestety, Polacy często popełniają błąd, który od pokoleń jest przekazywany jako metoda identyfikacji grzybów. Ta znana praktyka może jednak prowadzić do tragicznych konsekwencji.

Zaczęło się w lasach. Grzyboznawca ostrzega przed jedną znaną praktyką
W lasach pojawił się prawdziwy wysyp grzybów (Pixabay, jarmoluk)

Susza spowodowała, że przez ostatnie tygodnie grzybów w lasach było bardzo mało. Jednakże kilka dni obfitujących w burze wystarczyło, aby sytuacja się zmieniła i znowu warto było wybrać się do lasu.

Po ostatnich opadach deszczu w lasach pojawił się wysyp kurek, chociaż ich zbieranie wciąż wymaga wysiłku, bo nie kiedy trzeba się sporo nachodzić. Pomimo trudności, niektórym grzybiarzom udało się zebrać imponujące ilości tych grzybów, sięgające nawet kilku kilogramów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Potężna cena za kilogram kurek. Znawca grzybów mówi o pewnym zjawisku

Jak rozróżnić grzyby jadalne od trujących?

W lasach można znaleźć przede wszystkim kurki, ale występują obecnie także podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, gołąbki oraz muchomory czerwieniejące. Dwa ostatnie gatunki są mniej znane szerszemu gronu grzybiarzy.

Zarówno gołąbki, jak i muchomory czerwieniejące, mają jedną wspólną cechę, na którą grzyboznawcy radzą szczególnie uważać – łatwo można je pomylić z trującymi grzybami. Dlatego podczas zbierania grzybów konieczna jest szczególna ostrożność i dokładna znajomość ich cech charakterystycznych, aby uniknąć niebezpiecznych pomyłek.

Śmiertelne zatrucia spowodowane są wyłącznie przez grzyby z blaszkami. – Jeżeli chcemy bezpiecznie zbierać grzyby, bierzmy te, które od spodu mają rurki, czy jak mówią niektórzy gąbkę lub siateczkę. To wielka rodzina borowikowatych i wśród niej nie ma tych, które powodują wielkie zatrucia – przekazał "Faktowi" grzyboznawca Justyn Kołek z Międzybrodzia Bialskiego.

Grzyby można poznać po smaku?

Jednak istnieje inna, mniej popularna praktyka, która jest często przekazywana od pokoleń. Mówi się, że grzyby można rozpoznać po smaku. To błędne przekonanie. Opieranie się na smaku grzybów jako metodzie ich identyfikacji może prowadzić do poważnych zagrożeń zdrowotnych.

- Wszystkie grzyby, które powodują zatrucia, są smaczne, słodkawe. Zwierzęta instynktownie wiedzą, że nie można ich jeść. Człowiek myśli, że jeśli są tak dobre, to znaczy, że są jadalne – powiedział w rozmowie z "Faktem" Justyn Kołek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić