Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed partią salami, w której wykryto obecność Salmonelli spp. Ten produkt można znaleźć m.in. w asortymencie sieci sklepów Lidl. Mięso pochodzi z Włoch. Jak informuje GIS, spożycie tego salami może mieć konsekwencje dla naszego zdrowia.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch - czytamy na stronie gov.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Salmonella w salami z Lidla. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega
Salami z Lidla z Salmonellą. Chodzi o produkt Salame Strolghino z numerem partii 16. Jego data minimalnej trwałości to 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023. GIS zaleca konsumentom niespożywanie produktu.
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego - podaje GIS.
Podjęto już odpowiednie działania przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli. Producent we Włoszech i Dystrybutor [Lidl] w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Salmonella to bakterie odpowiedzialne za wywoływanie określonych chorób przewodu pokarmowego. Należą do bakterii względnie wewnątrzkomórkowych – rezydują w komórkach zarażonego organizmu, np. ludzi i zwierząt. Do zakażenia dochodzi na drodze spożycia pokarmu lub wody skażonych tymi drobnoustrojami.
Objawy salmonelli to m.in.:
- nudności
- wymioty
- bóle brzucha
- wysoka gorączka
- silna biegunka
- apatia
- brak siły i ogólne złe samopoczucie
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.