pogoda
Warszawa
oprac. Anna Wajs-Wiejacka | 

Zaskakujące odkrycie dotyczące muszek owocówek. Alkohol zwiększa ich atrakcyjność

12

Naukowcy odkryli, że alkohol wpływa na produkcję feromonów u samców muszek owocowych, zwiększając ich atrakcyjność dla samic. Kluczowy jest jednak poziom upojenia.

Zaskakujące odkrycie dotyczące muszek owocówek. Alkohol zwiększa ich atrakcyjność
Samce muszek owocówek atrakcyjniejsze po alkoholu? (Getty Images, jorge García / VWPics)

Badania przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców z Instytutu Maksa Plancka wykazały, że alkohol odgrywa istotną rolę w procesie rozmnażania muszek owocowych. Samce tych owadów, po spożyciu alkoholu, stają się bardziej atrakcyjne dla samic dzięki zwiększonej produkcji feromonów płciowych.

Muszki owocowe, znane jako Drosophila melanogaster, są często spotykane w miejscach, gdzie fermentują owoce. Alkohol, obecny w gnijących owocach, jest wykrywany przez receptory węchowe na czułkach muszek. Badania wykazały, że alkohol, zwłaszcza metanol, wpływa na atrakcyjność samców poprzez zwiększenie produkcji feromonów płciowych.

Naukowcy są zgodni, że alkohol jest szkodliwy dla ludzi, a negatywne skutki jego spożycia zdecydowanie przewyższają pozytywne. Jednocześnie dodają, że w przypadku muszek owocowych alkohol odgrywa ważną rolę w procesie rozmnażania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zabójca polityka PiS poza więzieniem. Bodnar: sprawa jest priorytetowa
NA ŻYWO
W naszych eksperymentach wykazaliśmy bezpośredni i pozytywny wpływ spożycia alkoholu na sukces rozrodczy samców muszek owocowych - powiedział dr Keesey, cytowany przez Polską Agencję Prasową.

Kontrola spożycia alkoholu

Muszki owocowe posiadają mechanizmy, które zapobiegają nadmiernemu spożyciu alkoholu. Sieci neuronowe w ich mózgach pozwalają na ocenę stężenia alkoholu, co chroni je przed zatruciem. Dr Keesey wyjaśnił, że w mózgach muszek znajdują się trzy obwody neuronowe, które decydują o atrakcyjności zapachu alkoholu.

Znaleźliśmy w mózgach drosophila aż trzy obwody neuronowe, które decydują o tym, czy zapach alkoholu przyciąga muszki, czy je odstręcza. Ten mechanizm pozwala im uzyskać wszystkie korzyści płynące ze spożycia alkoholu bez ryzyka zatrucia – wyjaśnił dr Keesey.

Badania neurofizjologiczne wykazały, że alkohol wabi muszki dzięki dwóm polom receptywnym dla etanolu i metanolu. Jednak zbyt wysokie stężenie tych substancji wywołuje awersję.

To, że różne ścieżki neuronowe dla tego samego zapachu są powiązane w mechanizmie kontroli przyciągania i awersji, jest rzadkością - zaznaczył badacz.

Naukowcy wykorzystali techniki obrazowania mózgu, analizy chemiczne i obserwacje behawioralne, aby zrozumieć związek między zapachem a sukcesem rozrodczym muszek. Prof. Bill Hansson, współautor badania, podkreślił znaczenie uwzględnienia modeli zwierzęcych w badaniach procesów fizjologicznych i behawioralnych.

Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 25.04.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Mówiła, że jedynie "pożycza". Pracownica banku ukradła z kont klientów 240 tys. dolarów
Rozświetlił nocne niebo nad brazylijską Taquarą. Mieszkańcy poszukują kawałków meteorytu
Wymieniają Polskę. Holendrzy publikują niepokojący raport
Groźny wirus na horyzoncie? Alarm w Wielkopolsce
Chciała obniżyć gorączkę u syna. Niemal skazała go na śmierć
Zełenski: Na Kijów spadła rakieta z amerykańskimi częściami
To koniec czarterów, jakie znamy? Itaka uruchamia własną linię lotniczą
Zatrzymany na granicy. Turecki kurier migrantów złapany
Niezwykła piłkarska rodzina. Talent przekazywany w genach
Szczere słowa kardynała. Mówi, czy mógłby zostać papieżem
Przełomowe odkrycie naukowców z Gdańska. Powoduje parazytozy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić