Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga| 

Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono

Rosyjskie przedsiębiorstwa zaczęły masowo dodawać do produktów zakazany dodatek transglutaminazę, znany jako "klej mięsny" - informują media. Tylko w 2023 roku odnotowano 25 przypadków stosowania tego enzymu. W tym roku to już 28 próbek.

Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono
Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono (Getty Images, Mansoreh Motamedi)

Działania firm odkryła Federalna Służba Nadzoru nad Ochroną Konsumentów i Dobrobytem. To dodatek, który modyfikuje strukturę białek i służy do zwiększenia objętości produktu. Pozwala także skrócić cykl produkcyjny 10-krotnie i zaoszczędzić na naturalnych starterach.

Według "Moscow Times", w tym roku specjaliści odkryli ten dodatek w produktach takich przedsiębiorstw jak "Dubki", "Mitek", "Atyashevsky", "Altaiskaya Burenka", "Iceberg-Lux", "Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Ostankino" i "Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Briańsk".

Najczęściej dodatek stosowano do produkcji kiełbas, frankfurterek i twarogów. Stwierdzono go także w przetworzonych produktach drobiowych i żywności dla dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Aktywiści blokowali ulicę. Kierowcy nie wytrzymali. W ruch poszły gaśnica i gaz pieprzowy

Spore zagrożenie dla człowieka

Transglutaminaza jest zakazana w Rosji od 2020 roku, jednak obrót nim nie jest zakazany. Szef "Inicjatywy Konsumenckiej Publicznej" Oleg Pawłow powiedział Izwiestii, że zwrócił się do Prokuratury Generalnej o zablokowanie stron oferujących zakup transglutaminazy oraz o konfiskatę tego produktu ze sklepów. Dodał, że organy nadzorcze nie mogą skutecznie monitorować stosowania tego dodatku.

Jestem przekonany, że transglutaminaza drobnoustrojowa powinna zostać wycofana z wolnej sprzedaży, jeżeli jest niedozwolona w produkcji wyrobów i może powodować raka – powiedział wiceprzewodniczący Komisji Ochrony Zdrowia Dumy Państwowej Siergiej Leonow.

Transglutaminaza jest szczególnie niebezpieczna dla osób z osłabionym układem odpornościowym, alergiami pokarmowymi, chorobami przewodu pokarmowego, nadwrażliwością na gluten czy celiakią. Ponadto duże spożycie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka okrężnicy i chorób układu krążenia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić