Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 

Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono

Rosyjskie przedsiębiorstwa zaczęły masowo dodawać do produktów zakazany dodatek transglutaminazę, znany jako "klej mięsny" - informują media. Tylko w 2023 roku odnotowano 25 przypadków stosowania tego enzymu. W tym roku to już 28 próbek.

Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono
Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono (Getty Images, Mansoreh Motamedi)

Działania firm odkryła Federalna Służba Nadzoru nad Ochroną Konsumentów i Dobrobytem. To dodatek, który modyfikuje strukturę białek i służy do zwiększenia objętości produktu. Pozwala także skrócić cykl produkcyjny 10-krotnie i zaoszczędzić na naturalnych starterach.

Według "Moscow Times", w tym roku specjaliści odkryli ten dodatek w produktach takich przedsiębiorstw jak "Dubki", "Mitek", "Atyashevsky", "Altaiskaya Burenka", "Iceberg-Lux", "Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Ostankino" i "Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Briańsk".

Najczęściej dodatek stosowano do produkcji kiełbas, frankfurterek i twarogów. Stwierdzono go także w przetworzonych produktach drobiowych i żywności dla dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Aktywiści blokowali ulicę. Kierowcy nie wytrzymali. W ruch poszły gaśnica i gaz pieprzowy

Spore zagrożenie dla człowieka

Transglutaminaza jest zakazana w Rosji od 2020 roku, jednak obrót nim nie jest zakazany. Szef "Inicjatywy Konsumenckiej Publicznej" Oleg Pawłow powiedział Izwiestii, że zwrócił się do Prokuratury Generalnej o zablokowanie stron oferujących zakup transglutaminazy oraz o konfiskatę tego produktu ze sklepów. Dodał, że organy nadzorcze nie mogą skutecznie monitorować stosowania tego dodatku.

Jestem przekonany, że transglutaminaza drobnoustrojowa powinna zostać wycofana z wolnej sprzedaży, jeżeli jest niedozwolona w produkcji wyrobów i może powodować raka – powiedział wiceprzewodniczący Komisji Ochrony Zdrowia Dumy Państwowej Siergiej Leonow.

Transglutaminaza jest szczególnie niebezpieczna dla osób z osłabionym układem odpornościowym, alergiami pokarmowymi, chorobami przewodu pokarmowego, nadwrażliwością na gluten czy celiakią. Ponadto duże spożycie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka okrężnicy i chorób układu krążenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Wybrane dla Ciebie
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić