Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 

Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono

Rosyjskie przedsiębiorstwa zaczęły masowo dodawać do produktów zakazany dodatek transglutaminazę, znany jako "klej mięsny" - informują media. Tylko w 2023 roku odnotowano 25 przypadków stosowania tego enzymu. W tym roku to już 28 próbek.

Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono
Zbadali mięso w Rosji. Nie do wiary, co w nim znaleziono (Getty Images, Mansoreh Motamedi)

Działania firm odkryła Federalna Służba Nadzoru nad Ochroną Konsumentów i Dobrobytem. To dodatek, który modyfikuje strukturę białek i służy do zwiększenia objętości produktu. Pozwala także skrócić cykl produkcyjny 10-krotnie i zaoszczędzić na naturalnych starterach.

Według "Moscow Times", w tym roku specjaliści odkryli ten dodatek w produktach takich przedsiębiorstw jak "Dubki", "Mitek", "Atyashevsky", "Altaiskaya Burenka", "Iceberg-Lux", "Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Ostankino" i "Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Briańsk".

Najczęściej dodatek stosowano do produkcji kiełbas, frankfurterek i twarogów. Stwierdzono go także w przetworzonych produktach drobiowych i żywności dla dzieci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Aktywiści blokowali ulicę. Kierowcy nie wytrzymali. W ruch poszły gaśnica i gaz pieprzowy

Spore zagrożenie dla człowieka

Transglutaminaza jest zakazana w Rosji od 2020 roku, jednak obrót nim nie jest zakazany. Szef "Inicjatywy Konsumenckiej Publicznej" Oleg Pawłow powiedział Izwiestii, że zwrócił się do Prokuratury Generalnej o zablokowanie stron oferujących zakup transglutaminazy oraz o konfiskatę tego produktu ze sklepów. Dodał, że organy nadzorcze nie mogą skutecznie monitorować stosowania tego dodatku.

Jestem przekonany, że transglutaminaza drobnoustrojowa powinna zostać wycofana z wolnej sprzedaży, jeżeli jest niedozwolona w produkcji wyrobów i może powodować raka – powiedział wiceprzewodniczący Komisji Ochrony Zdrowia Dumy Państwowej Siergiej Leonow.

Transglutaminaza jest szczególnie niebezpieczna dla osób z osłabionym układem odpornościowym, alergiami pokarmowymi, chorobami przewodu pokarmowego, nadwrażliwością na gluten czy celiakią. Ponadto duże spożycie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka okrężnicy i chorób układu krążenia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 18.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Grób Voita i Horowianki celowo zdewastowany? Turysta pokazał zdjęcia
Pociąg pędził prawie 300 km/h. 40-latek jechał między wagonami
"Smok Kampinoski". Niezwykły okaz w Parku Narodowym
Wprowadzono wysokie opłaty w polskich górach. Zła wiadomość dla narciarzy
Kontrowersyjne oświadczenie nt. sprzętu WOŚP. Prawniczka: nie mają mocy prawnej
Zagrożenie zdrowia i życia. Rodzina błaga o pomoc w odnalezieniu 22-latki
Nowy kalendarz ferii zimowych. "Ceny spadną"
Dramatyczna akcja służb na Podkarpaciu. Przysypany mężczyzna
Seniorzy masowo tracą pieniądze. Myślą, że idą na bezpłatne badania
Iga Świątek zagra w kolejnej rundzie. Teraz mecz z Niemką
Chleb ze smalcem za 25, kiełbasa za 30. Ceny w Zakopanem
KOMENTARZE WYŁĄCZONE
Sekcja komentarzy coraz częściej staje się celem farm trolli i polem do dezinformacji. Dlatego zdecydowaliśmy się wyłączyć możliwość komentowania pod tym artykułem.
Redakcja o2.pl
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić