Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Beata Bialik | 
aktualizacja 

Zdjęcie z bazaru. Spójrzcie na mięso. Lekarz przestrzega

172

Jagnięcinę, wiejską kurę czy barani udziec, zapakowane w foliowe worki można dostać prosto ze stołu na jednym z warszawskich targowisk. Lodówka? Tej niestety brak, a tego dnia temperatura oscylowała wokół 25 stopni Celsjusza. Co na to specjaliści? Czy można zaryzykować zjedzenie takiego kurczaka, bez obaw o zdrowie?

Zdjęcie z bazaru. Spójrzcie na mięso. Lekarz przestrzega
Kura wiejska z bazaru? Lepiej uważać. (o2)

Na jednym z ursynowskich bazarków w ostatnią niedzielę jak zwykle pełno było ludzi. Jedno ze stoisk przykuło szczególnie naszą uwagę.

Chodzi o sposób przechowywania produktów, a konkretnie mięso, które zapakowane jedynie w zwykłe reklamówki leżało w 25-stopniowy upał na ceracie. Bez lodówki. Potencjalnych nabywców zachęcić miały napisy: kura wiejska, młoda jagnięcina.

O opinię na temat takiego sposobu przechowywania mięsa zapytaliśmy ekspertów z sanepidu oraz lekarza internistę. Oto co nam powiedzieli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pracownicy sklepu zaatakowali inspektorów sanepidu. Rzecznik MZ: Sprawa znajdzie finał w prokuraturze
Kupując na bazarze, powinniśmy dla własnego bezpieczeństwa zwracać uwagę na to, w jakich warunkach przechowywana jest sprzedawana żywność. Mleko i śmietana powinny znajdować się w szczelnie zamkniętych butelkach lub słoikach. Jaja powinny być czyste i najlepiej przechowywane w wytłaczankach. Natomiast mięso i wędliny powinny znajdować się w lodówkach lub chłodniach - przekonuje w rozmowie z o2.pl, Marek Waszczewski, rzecznik GIS.

Wtóruje mu internista doktor Leszek Krześniak, który podkreśla, że taki sposób przechowywania mięsa może być potencjalną przyczyną zatruć pokarmowych.

Są przenośne lodówki, można z nich korzystać - mówi doktor i dodaje przy tym, że ważny jest proces przygotowywania mięsa. - Chodzi o to, żeby nie zabrudzić go żadnymi bakteriami na żadnym etapie. Czy to przy krojeniu na części, czy pozbywaniu się wnętrzności. To rzecz elementarna - podkreśla.

Zdaniem lekarza spożywanie mięsa z takiej wiejskiej kury jest ryzykowne, a wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi bakterii i toksyn. Doktor wskazuje, że to jedna z częstszych przyczyn zatruć pokarmowych w porze letniej.

Stoisko na bazarku. Lodówki - brak
Stoisko na bazarku. (o2)
O ile obróbka termiczna mięsa wybija większość niechcianych bakterii, to wystarczy, ze coś będzie niedopieczone lub niedogotowane, by miało to wpływ na nasze zdrowie - dodaje dr Krześniak w rozmowie z o2.pl

Rzecznik sanepidu dodaje, że zdecydowana większość sprzedających stosuje się do wymagań związanych ze sprzedażą żywności, jednak handel produktami mięsnymi w takich warunkach jest nieodpowiedni i warto zgłaszać go indywidualnie właściwym powiatowym stacjom sanitarno-epidemiologicznym.

Targowiska są regularnie kontrolowane przez pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w całym kraju, w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego, ale dla własnego bezpieczeństwa zwracajmy jednak uwagę na warunki sanitarne na stoiskach. Jeżeli coś budzi nasze wątpliwości, powstrzymajmy się od zakupu - podkreśla Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Beata Bialil, dziennikarka o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mają polskie korzenie. Będą kanonizowani. Papież podjął decyzję
Tajemnicze symbole na drzewach w Skandynawii. Kryją mroczną przeszłość
Rosjanie pokazali cel ataku jądrowego w Polsce. Gen. Polko: Sieją strach
Kłopoty byłego reprezentanta Polski. Został zatrzymany przez CBA
Patent na zamrożone szyby w aucie. Zapomnij o skrobaniu
Nie żyje Jaromir Netzel. Był znanym adwokatem i prezesem PZU
Ten trik pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze. Wystarczy śrubokręt
Medytowali ze zwłokami, by zyskać supermoce. Policja odkryła 12 ciał
TVN odwoła się od kary KRRiT. "To godzi w wolność słowa"
Leśnicy przeszukują lasy. Chodzi o groźne szkodniki
Jak zrobić czarny czosnek? Przepis na niezwykły dodatek do dań
Tak odstraszysz gołębie z balkonu. Prosty i skuteczny sposób
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić