Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Beata Bialik | 
aktualizacja 

Zdjęcie z bazaru. Spójrzcie na mięso. Lekarz przestrzega

172

Jagnięcinę, wiejską kurę czy barani udziec, zapakowane w foliowe worki można dostać prosto ze stołu na jednym z warszawskich targowisk. Lodówka? Tej niestety brak, a tego dnia temperatura oscylowała wokół 25 stopni Celsjusza. Co na to specjaliści? Czy można zaryzykować zjedzenie takiego kurczaka, bez obaw o zdrowie?

Zdjęcie z bazaru. Spójrzcie na mięso. Lekarz przestrzega
Kura wiejska z bazaru? Lepiej uważać. (o2)

Na jednym z ursynowskich bazarków w ostatnią niedzielę jak zwykle pełno było ludzi. Jedno ze stoisk przykuło szczególnie naszą uwagę.

Chodzi o sposób przechowywania produktów, a konkretnie mięso, które zapakowane jedynie w zwykłe reklamówki leżało w 25-stopniowy upał na ceracie. Bez lodówki. Potencjalnych nabywców zachęcić miały napisy: kura wiejska, młoda jagnięcina.

O opinię na temat takiego sposobu przechowywania mięsa zapytaliśmy ekspertów z sanepidu oraz lekarza internistę. Oto co nam powiedzieli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pracownicy sklepu zaatakowali inspektorów sanepidu. Rzecznik MZ: Sprawa znajdzie finał w prokuraturze
Kupując na bazarze, powinniśmy dla własnego bezpieczeństwa zwracać uwagę na to, w jakich warunkach przechowywana jest sprzedawana żywność. Mleko i śmietana powinny znajdować się w szczelnie zamkniętych butelkach lub słoikach. Jaja powinny być czyste i najlepiej przechowywane w wytłaczankach. Natomiast mięso i wędliny powinny znajdować się w lodówkach lub chłodniach - przekonuje w rozmowie z o2.pl, Marek Waszczewski, rzecznik GIS.

Wtóruje mu internista doktor Leszek Krześniak, który podkreśla, że taki sposób przechowywania mięsa może być potencjalną przyczyną zatruć pokarmowych.

Są przenośne lodówki, można z nich korzystać - mówi doktor i dodaje przy tym, że ważny jest proces przygotowywania mięsa. - Chodzi o to, żeby nie zabrudzić go żadnymi bakteriami na żadnym etapie. Czy to przy krojeniu na części, czy pozbywaniu się wnętrzności. To rzecz elementarna - podkreśla.

Zdaniem lekarza spożywanie mięsa z takiej wiejskiej kury jest ryzykowne, a wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi bakterii i toksyn. Doktor wskazuje, że to jedna z częstszych przyczyn zatruć pokarmowych w porze letniej.

Stoisko na bazarku. Lodówki - brak
Stoisko na bazarku. (o2)
O ile obróbka termiczna mięsa wybija większość niechcianych bakterii, to wystarczy, ze coś będzie niedopieczone lub niedogotowane, by miało to wpływ na nasze zdrowie - dodaje dr Krześniak w rozmowie z o2.pl

Rzecznik sanepidu dodaje, że zdecydowana większość sprzedających stosuje się do wymagań związanych ze sprzedażą żywności, jednak handel produktami mięsnymi w takich warunkach jest nieodpowiedni i warto zgłaszać go indywidualnie właściwym powiatowym stacjom sanitarno-epidemiologicznym.

Targowiska są regularnie kontrolowane przez pracowników powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w całym kraju, w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego, ale dla własnego bezpieczeństwa zwracajmy jednak uwagę na warunki sanitarne na stoiskach. Jeżeli coś budzi nasze wątpliwości, powstrzymajmy się od zakupu - podkreśla Marek Waszczewski, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Beata Bialil, dziennikarka o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Polska piłka nożna coraz bliżej czołówki. Wymarzona 15. w zasięgu
Tajemniczy balon na Podlasiu. Służby badają podejrzany pakunek
Masz tuje? Nie zapomnij wykonać tego zabiegu przed nadejściem wiosny
Asteroida YR4. NASA wydała komunikat
Kuracjusze narzekają na posiłki w Ciechocinku. "Lepiej mają lokatorzy w chlewiku"
Zabójcze pułapki. Niesamowite odkrycie na dnie morza
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić