Naukowcy po raz pierwszy dostrzegli zależność między reakcjami alergicznymi na czerwone mięso a ukąszeniami kleszczy ponad dekadę temu. Podczas badania osób doświadczających reakcji alergicznych po spożyciu wołowiny lub wieprzowiny stwierdzono, że większość pacjentów została wcześniej ukąszona przez kleszcze Lone Star.
Czytaj także: Szkoła opanowana przez... kleszcze. Są w całym budynku
Alergia odkleszczowa
Teraz lekarze poszerzyli swoją wiedzę na temat reakcji alergicznych powodowanych ukąszeniami tych kleszczy, które to reakcje nazywane są zespołem alfa-gal. Dotąd alergia obejmowała wysypkę lub wstrząs anafilaktyczny. W ramach nowych badań lekarze odnotowali także inne objawy.
Nowością jest to, że mamy pacjentów, którzy mają jedynie objawy żołądkowo-jelitowe - wyjaśnia gastroenterolog dr Sarah McGilla z College of North Carolina, cytowana przez portal golop.uk.
Czytaj także: Masz tę grupę krwi? Kleszcze nie potrafią się jej oprzeć
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Leśnik pokazał zdjęcie. To oznacza tylko jedno
McGill poinformowała, że niektóre osoby cierpiące na zespół alfa-gal odczuwają mdłości po zjedzeniu czerwonego mięsa, a symptomy te nie są powiązane z innymi typowymi objawami alergicznymi, odpowiadającymi wysypce, obrzękowi lub trudnościom w oddychaniu.
Ból brzucha, biegunka, nudności lub wymioty pojawiają się około 2 do 6 godzin po spożyciu czerwonego mięsa. Spowodowane jest to alergią na cukier galaktozę-α-1,3-galaktozę, występujący w mięsie większości ssaków. W ślinie kleszcza znajduje się również alfa-gal pochodzący z krwi zwierząt, na których pasożytuje.
Nie każda osoba ukąszona przez kleszcza rozwinie zespół alfa-gal i jak na razie nie wiadomo, co o tym decyduje. Jednak z pewnością, jeśli u osoby niedawno ugryzionej przez kleszcza wystąpi nagła reakcja anafilaktyczna czy objawy żołądkowo-jelitowe, należy rozważyć tę chorobę.