Choć wiosna nie kojarzy się z grzybobraniem, wiele z niech spotykamy tylko o tej porze roku. Leśnik z Podlasia po raz pierwszy spotkał ostatnio na terenie Nadleśnictwa Hajnówka grzyb o nazwie krążkownica wrębiasta.
Czytaj także: Pojawiły się w lasach. Kapitalne wieści
Krążkownica wrębiasta. Podobno gatunek dość częsty, niejadalny. Występuje głównie w lasach iglastych i mieszanych na próchniejącym drewnie świerka i sosny, zwłaszcza na próchniejących pniakach - informuje pracownik Lasów Państwowych
O tej porze roku w lasach znajdziemy także inne grzyby, których lepiej nie wkładać do koszyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mowa tutaj o piestrzenicy kasztanowatej. Chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu piestrzenice kupowało się jako grzyby jadalne, to obecnie w atlasach są opisywane jako trujące.
Piestrzenica kasztanowata zawierają substancje toksyczne: kwas helwelowy i gyromitrynę (substancja ta powoduje hemolizę i uszkodzenie wątroby). Bywa mylona z jadalnymi smardzami.
Typowo wiosennymi grzybami są smardze. Pojawiają się w kwietniu i maju, pojedynczo lub w grupach. Słyną na całym świecie z wyjątkowych walorów smakowych. Mają korzenny zapach i smak.
Rosną w lasach, parkach, na łąkach. Lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych. W Polsce smardze występują niezwykle rzadko i znajdują się pod ochroną.
W przeciwieństwie do większości grzybów, które są stosunkowo mało wartościowe pod kątem odżywczym, smardze wyróżniają się niezwykle wysokim poziomem witaminy D, a także cynku, fosforu, manganu, miedzi i żelaza. Grzyb ten obfituje w liczne aminokwasy. Niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej.