Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Znalazłeś takiego grzyba w lesie? Leśnicy ostrzegają

8

W polskich lasach pojawiają się pierwsze wiosenne grzyby. Leśnik z Nadleśnictwa Hajnówka natknął się ostatnio na krążkownicę wrębiastą. Omijaj tego grzyba szerokim łukiem, gdyż jest niejadalny.

Znalazłeś takiego grzyba w lesie? Leśnicy ostrzegają
Krążkownica wrębiasta. (Facebook)

Choć wiosna nie kojarzy się z grzybobraniem, wiele z niech spotykamy tylko o tej porze roku. Leśnik z Podlasia po raz pierwszy spotkał ostatnio na terenie Nadleśnictwa Hajnówka grzyb o nazwie krążkownica wrębiasta.

Krążkownica wrębiasta. Podobno gatunek dość częsty, niejadalny. Występuje głównie w lasach iglastych i mieszanych na próchniejącym drewnie świerka i sosny, zwłaszcza na próchniejących pniakach - informuje pracownik Lasów Państwowych

O tej porze roku w lasach znajdziemy także inne grzyby, których lepiej nie wkładać do koszyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pokazał, jak znaleźć w lesie smardze. To banalnie proste

Mowa tutaj o piestrzenicy kasztanowatej. Chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu piestrzenice kupowało się jako grzyby jadalne, to obecnie w atlasach są opisywane jako trujące.

Piestrzenica kasztanowata zawierają substancje toksyczne: kwas helwelowy i gyromitrynę (substancja ta powoduje hemolizę i uszkodzenie wątroby). Bywa mylona z jadalnymi smardzami.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Typowo wiosennymi grzybami są smardze. Pojawiają się w kwietniu i maju, pojedynczo lub w grupach. Słyną na całym świecie z wyjątkowych walorów smakowych. Mają korzenny zapach i smak.

Rosną w lasach, parkach, na łąkach. Lubią towarzystwo jesionów, wiązów, a nawet drzew owocowych. W Polsce smardze występują niezwykle rzadko i znajdują się pod ochroną.

W przeciwieństwie do większości grzybów, które są stosunkowo mało wartościowe pod kątem odżywczym, smardze wyróżniają się niezwykle wysokim poziomem witaminy D, a także cynku, fosforu, manganu, miedzi i żelaza. Grzyb ten obfituje w liczne aminokwasy. Niektóre substancje zawarte w smardzu jadalnym wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przyspieszają proces spalania tkanki tłuszczowej.

Autor: ESO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić