Informacja o śmierci Albera Roux pojawiła się w brytyjskich mediach. Teraz doniesienia potwierdziła jego rodzina. Jak twierdzą krewni znanego szefa kuchni, 85-latek nie czuł się w ostatnim czasie zbyt dobrze.
Odszedł sławny szef kuchni. Albert Roux założył na Wyspach Le Gavroche
Albert Roux od lat mieszkał w Wielkiej Brytanii. W 1967 roku założył w Londynie wraz z młodszym bratem Michelem restaurację Le Gavroche. Jako pierwsza na Wyspach Brytyjskich otrzymała ona jedną, a w 1982 roku trzy gwiazdki w słynnym przewodniku turystycznym Michelin.
Na profilu lokalu Gavroche w mediach społecznościowych pożegnano restauratora. We wpisie pojawiła się wypowiedź jego syna Michela. W ciepłych słowach odniósł się do działalności ojca.
Był mentorem dla wielu ludzi z sektora szpitalnego i prawdziwą inspiracją dla początkujących szefów kuchni, w tym dla mnie – można przeczytać na Instagramie.
Szkolił najlepszych kucharzy. Nie żyje legendarny restaurator Albert Roux
Brytyjskie media przypominają, że najsławniejsi szefowie kuchni w Wielkiej Brytanii – Gordon Ramsay, Marco Pierre White i Marcus Wareing – byli wychowankami i protegowanymi braci Roux. To dzięki nim osiągnęli mistrzostwo w gotowaniu. Swoje kulinarne umiejętności szlifowali m. in. właśnie w La Gavroche.
Czytaj także: Jajka w mikrofalówce to zły pomysł? Ten przepis pokazuje, jak zrobić to bezpiecznie
Obejrzyj także: Karol Okrasa o nietypowych połączeniach na świątecznym stole