Najbardziej znaną i pewnie jedną z najstarszych metod barwienia jajek jest wykorzystanie cebulowych łupin. By osiągnąć zamierzony efekt, wystarczy wyłożyć w garnku dwie garście łupin i na nich poukładać jajka. Następnie zalać zimną wodą, dodać odrobinę octu i na wierzchu położyć kolejną warstwę łupin. Całość należy gotować ok. 10 minut (nie dłużej).
Pamiętajmy, by wcześniej dokładnie umyć i wysuszyć jajka. Wówczas mamy gwarancję, że dobrze złapią barwnik, który rozłoży się na ich powierzchni równomiernie.
Barwienie jajek burakiem
Mniej znaną, ale równie skuteczną metodą jest wykorzystanie buraków. Tutaj istnieją dwie szkoły: według pierwszej ucieramy buraki na tarce (największe oczka). Wykładamy nimi dno garnka na wysokość ok. 3 cm i zalewamy zimną wodą (w takiej ilości, by przykryła jajka). Dodajemy jajka i gotujemy je przez kilka minut.
Zobacz również: Wielka Sobota. Nigdy nie święć tych pokarmów. To grzech!
Jeżeli mniej zależy nam na intensywnym kolorze, a bardziej na ekologii i wykorzystaniu resztek, buraki możemy zastąpić samymi skórkami. Reszta procedury pozostaje bez zmian.
Idealne zielone pisanki
Marzysz o prawdziwie wiosennych, zielonych pisankach? Taki efekt również można bez trudu osiągnąć w domowych warunkach. W tym celu w garnku powinna wylądować świeża trawa. Doskonale sprawdzą się także świeże liście szpinaku. Następnie postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku buraków – gotujemy jajka zaczynając od zimnej wody.
Alternatywną metodą jest zagotowanie samego szpinaku i moczenie, ugotowanych wcześniej, jajek w zielonym wywarze. Wówczas ich kolor będzie mniej intensywny, ale równie ładny.
Kurkuma - sypkie złoto
Doskonałym pomysłem jest również wykorzystanie kurkumy. W tym celu do litra wody należy wsypać trzy łyżki tej przyprawy oraz po 1,5 łyżki soli i octu spirytusowego. Całość trzeba zagotować, a następnie umieścić w garnku uprzednio ugotowane jajka. Ta metoda wymaga więcej cierpliwości, ponieważ na efekt w postaci pięknej, złocistej żółci musimy poczekać ok. dwie godziny.
Czerwienie i fiolety
Najbardziej podobają ci się pisanki w odcieniach czerwieni i fioletu? Nic nie stoi na przeszkodzie, by uzyskać takie kolory w domu. W tym wypadku naturalnymi barwnikami mogą być: czerwona kapusta, łupiny czerwonej cebuli lub… herbata z hibiskusa.
Do wyboru mamy dwie metody: albo gotowanie jajek razem z barwnikiem, dwoma łyżkami octu spirytusowego i dużą szczyptą soli, albo przygotowanie wywaru i pozostawienie w nim wcześniej ugotowanych jajek na noc.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.