Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Bezcenny widok. Sprawdzili reakcję płodu na to, co robi mama

9

W życiu płodowym zaczynamy już reagować na smak i zapach pokarmu spożywanego przez naszą matkę - do takich wniosków doszli naukowcy z Wielkiej Brytanii i Francji, którzy opisali swój najnowszy eksperyment w "Psychological Science".

Bezcenny widok. Sprawdzili reakcję płodu na to, co robi mama
Odkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniu (FETAP, Pixabay)

Jak płód reaguje na smak? Badanie

W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Wielkiej Brytanii i Francji udział wzięło 100 kobiet w 32. i 36. tygodniu ciąży, czyli tuż przed narodzinami dziecka. Celem badania było natomiast zobaczenie, jak nienarodzone dzieci reagują na smak jedzenia spożywanego przez ich matki. 

Przed badaniem kobiety były proszone o niespożywanie żadnych produktów spożywczych ani napojów, które mogłyby wpłynąć na reakcję ich dzieci. Samo badanie zaś zostało podzielone na 3 grupy kobiet. Jedna z grup otrzymała kapsułkę zawierającą 400 mg marchwi w proszku, druga 400 mg jarmużu w proszku, trzecia grupa z kolei była grupą kontrolną. 

Płód krzywi się, jedząc jarmuż

Zespół naukowców przeprowadził następnie analizę poklatkową ruchów twarzy płodów. Wyniki pokazały, że płody, których matkom podano kapsułkę z marchwią, uśmiechały się.

Wyraz twarzy płodu po zjedzeniu przez mamę marchwi
Wyraz twarzy płodu po zjedzeniu przez mamę marchwi (FETAP, Durham University)

Natomiast płody, których matkom podano jarmuż, dwukrotnie częściej wykazywały grymas twarzy podobny do płaczu. Odkrycia te pokazały, że w chwili gdy matka nie skończyła jeszcze jeść posiłku, płód już jest zdolny do wyczucia tego, co jadła. 

Wyraz twarzy
Wyraz twarzy płodu po zjedzeniu przez mamę jarmużu (FETAP, Durham University)

Według profesora Beoista Schaala, współautora przeprowadzonego badania, odkrycia te sugerują, że to, co jedzą kobiety w ciąży, może znacznie wpływać na preferencje smakowe ich dzieci po urodzeniu. Może mieć to natomiast znaczenie w kontekście budowania zdrowych nawyków. Profesor Jackie Bliessetta wysnuł dodatkowo wniosek, że wystawianie płodu na mniej lubiane smaki, w tym przypadku jarmuż, może spowodować, że dziecko przyzwyczai się już do smaku jarmużu, będąc nadal w macicy.

Badacze planują już kolejne badania w tym zakresie. Tym razem celem badań będzie zbadanie reakcji niemowląt na różne smaku tuż po narodzinach.

Zobacz także: Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę
Autor: WEG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić