Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Bosacka radzi, jak mrozić chleb. Wszyscy popełniamy ten sam błąd

337

W dobie galopującej inflacji każdy sposób na niemarnowanie żywności jest dobry. Także pieczywo drożeje w zastraszającym tempie. Bywa, że możemy napotkać promocje, jednak one zazwyczaj dotyczą zakupów powyżej jednej sztuki. Jeśli nie damy rady w krótkim czasie spożyć pieczywa - możemy je zamrozić. Katarzyna Bosacka radzi, jak to zrobić.

Bosacka radzi, jak mrozić chleb. Wszyscy popełniamy ten sam błąd
Dwie rzeczy wystarczą, aby pieczywo mogło być przechowywane w zamrażalce przez kilka miesięcy (AKPA, Pixabay)

Katarzyna Bosacka, propagatorka zdrowego żywienia i autorka bloga "Wiem co jem" na co dzień dzieli się poradami na temat oszczędności w kuchni. Najlepszym dowodem na to jest jej najnowsza książka 'Obiad za mniej, niż pięć złotych na osobę". W jednym z filmików Bosacka podzieliła się radami odnośnie mrożenia pieczywa.

Wszyscy popełniamy jeden błąd

Podstawowym błędem, na który zwraca uwagę dziennikarka, jest pakowanie pieczywa w tzw. siatkę zrywkę. Ta plastikowa siatka, jak sama nazwa wskazuje, bardzo szybko się "zrywa". Wówczas temperatura dociera do pieczywa, które zostaje "porażone mrozem" i na dłuższą metę jest po prostu niesmaczne.

Dwa kroki do skutecznego mrożenia

Żebyśmy mogli w naszym zamrażalniku przechowywać pieczywo nawet przez długie miesiące, powinniśmy je szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Następnie możemy je włożyć do foliowej torebki, ale najlepiej, żeby była to torebka strunowa, z której przed zamknięciem usuniemy powietrze poprzez szczelne dociśnięcie wolnej przestrzeni.

Warto pamiętać o tym, że jak tylko napoczniemy bochenek to w ciągu 24 godzin powinniśmy go skroić na kromki, które następnie zamrozimy. W przeciwnym razie nada się on tylko na grzanki do zupy lub tosty. Kromki z zamrażalnika wyjmujemy dopiero, jak będą solidnie zmrożone.

Wyjęte z zamrażalnika pieczywo powinniśmy pozostawić do rozmrożenia. Możemy je też od razu wstawić do tostera. Co ciekawe - pieczywo zamrożone niemal od razu po rozkrojeniu smakuje lepiej, niż pieczywo dwudniowe!

Wbrew obiegowym opiniom, mrozić możemy także pieczywo opiekane, czyli takie, które najczęściej kupujemy w supermarketach i dyskontach. Zdaniem technologów żywności taki proces jest całkowicie bezpieczny.

Zobacz także: Gdzie największe wzrosty cen? "Drożeje właściwie wszystko"
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić