Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Bosacka radzi, jak mrozić chleb. Wszyscy popełniamy ten sam błąd

337

W dobie galopującej inflacji każdy sposób na niemarnowanie żywności jest dobry. Także pieczywo drożeje w zastraszającym tempie. Bywa, że możemy napotkać promocje, jednak one zazwyczaj dotyczą zakupów powyżej jednej sztuki. Jeśli nie damy rady w krótkim czasie spożyć pieczywa - możemy je zamrozić. Katarzyna Bosacka radzi, jak to zrobić.

Bosacka radzi, jak mrozić chleb. Wszyscy popełniamy ten sam błąd
Dwie rzeczy wystarczą, aby pieczywo mogło być przechowywane w zamrażalce przez kilka miesięcy (AKPA, Pixabay)

Katarzyna Bosacka, propagatorka zdrowego żywienia i autorka bloga "Wiem co jem" na co dzień dzieli się poradami na temat oszczędności w kuchni. Najlepszym dowodem na to jest jej najnowsza książka 'Obiad za mniej, niż pięć złotych na osobę". W jednym z filmików Bosacka podzieliła się radami odnośnie mrożenia pieczywa.

Wszyscy popełniamy jeden błąd

Podstawowym błędem, na który zwraca uwagę dziennikarka, jest pakowanie pieczywa w tzw. siatkę zrywkę. Ta plastikowa siatka, jak sama nazwa wskazuje, bardzo szybko się "zrywa". Wówczas temperatura dociera do pieczywa, które zostaje "porażone mrozem" i na dłuższą metę jest po prostu niesmaczne.

Dwa kroki do skutecznego mrożenia

Żebyśmy mogli w naszym zamrażalniku przechowywać pieczywo nawet przez długie miesiące, powinniśmy je szczelnie owinąć papierem do pieczenia. Następnie możemy je włożyć do foliowej torebki, ale najlepiej, żeby była to torebka strunowa, z której przed zamknięciem usuniemy powietrze poprzez szczelne dociśnięcie wolnej przestrzeni.

Warto pamiętać o tym, że jak tylko napoczniemy bochenek to w ciągu 24 godzin powinniśmy go skroić na kromki, które następnie zamrozimy. W przeciwnym razie nada się on tylko na grzanki do zupy lub tosty. Kromki z zamrażalnika wyjmujemy dopiero, jak będą solidnie zmrożone.

Wyjęte z zamrażalnika pieczywo powinniśmy pozostawić do rozmrożenia. Możemy je też od razu wstawić do tostera. Co ciekawe - pieczywo zamrożone niemal od razu po rozkrojeniu smakuje lepiej, niż pieczywo dwudniowe!

Wbrew obiegowym opiniom, mrozić możemy także pieczywo opiekane, czyli takie, które najczęściej kupujemy w supermarketach i dyskontach. Zdaniem technologów żywności taki proces jest całkowicie bezpieczny.

Zobacz także: Gdzie największe wzrosty cen? "Drożeje właściwie wszystko"
Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić