Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Czerwona plamka w jajku. Czy jest się czego obawiać?

28

Jajka są jednym z głównych składników naszej diety, które jemy ze smakiem przyrządzane na wiele sposobów. Jednak wiele osób, które po rozbiciu jajka zobaczą w nim czerwoną plamkę, automatycznie wyrzucają je do kosza. Czym tak naprawdę jest czerwona plamka w jajku i czy trzeba jej unikać?

Czerwona plamka w jajku. Czy jest się czego obawiać?
Co oznacza czerwona plamka w jajku? (Pexels)

Większość z nas nie wyobraża sobie diety bez jajek, które można przyrządzić na bardzo wiele sposobów oraz które są kluczowym składnikiem wielu wyrobów takich jak makarony czy ciasta. W okresie świątecznym spożywa się ich jeszcze więcej, dlatego wcześniej warto dowiedzieć się, czym jest czerwona plamka, która trafia się w niektórych jajkach. 

Wyrzucasz jajka z czerwoną plamką? To błąd!

Czasem zdarza się, że po rozbiciu jajka, znajdujemy w nim czerwoną plamkę. Są osoby, które zupełnie ignorują ten fakt oraz takie, które tę plamkę wyławiają. Dla innych czerwona plamka potrafi nawet zdyskwalifikować całe jajko, które trafia do kosza. Wynika to z obrzydzenia oraz powszechnie panującego mitu, że owa plamka jest zarodkiem kurczaka. Jak jest naprawdę? 

W rzeczywistości czerwona plamka w jajku jest niczym innym jak skrzepem krwi, które powstaje w wyniku pęknięcia naczynia krwionośnego w kurzym jajniku lub jajowodzie. Nie musi to wcale oznaczać, że kondycja kury jest zła, choć czasem zdarza się, że pęknięcie jest spowodowane brakiem witamin lub problemami z wątrobą.

Przeważnie jednak powstanie tej czerwonej plamki wywołują uwarunkowania genetyczne czy też moment w cyklu zwierzęcia. Obecność owego skrzepu krwi nie oznacza jednak, że jajko nie jest zdatne do spożycia. Można je zjeść bez żadnych obaw. 

Jajka – dlaczego warto jeść?

Obecność jajek w codziennej diecie jest ważna ze względu na składniki odżywcze w nich zawarte. Są nimi przede wszystkim białko, aminokwasy, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B, a także kwas foliowy, cynk, fosfor czy żelazo.

Kwestia wpływu spożywania jajek na podnoszenie się poziomu cholesterolu we krwi jest do tej pory sporna. Zdaniem niektórych badaczy wpływ jedzenia jajek na zwiększenie stężenia cholesterolu jest nieznaczny, podczas gdy inni uważają, że jedzenie jajek może zwiększać ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia. Kluczowy tutaj jest poziom wrażliwości danej osoby na cholesterol pokarmowy. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek
Autor: ORY
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić