Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
oprac. Marta Kutkowska | 

Czym się różni barszcz biały od żurku? Tego mogliście nie wiedzieć

15

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez tej tradycyjnej zupy. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że żurek i barszcz biały to różne zupy. Na czym polega różnica?

Czym się różni barszcz biały od żurku? Tego mogliście nie wiedzieć
Czym się różni barszcz biały od żurku? Tego mogliście nie wiedzieć (East News, MAREK JASKIEWICZ)

Wielkanoc za pasem. Polki i Polacy ruszyli do kuchni przygotowywać świąteczne przysmaki. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis na tradycyjna zupę. Ale czy wiesz, czy na twoim stole pojawi się barszcz biały czy żurek? Oto odpowiedź.

Czym się różni barszcz biały od żurku?

Podstawową różnicą między tymi przepysznymi daniami jest rodzaj zakwasu użytego do gotowania. Do żurku używa się zakwasu z mąki żytniej, do barszczu natomiast z mąki pszennej. Różnica wydaje się subtelna, ale całkowicie zmienia charakter potrawy. Ponadto barszcz jest często zabielony śmietaną, czemu zawdzięcza swój delikatny smak.

Dodatki do obydwu zup różnią się w zależności od rejonu Polski. Na Śląsku np. tradycyjny żur spożywa się nie tylko w święta, ale także w soboty. Zupa jest gotowana na wędzonce i podawana z ziemniakami. W Wielkopolsce natomiast prym wiodą tzw. "białe kwaśne", czyli biały barszcz gotowany na golonce obficie doprawiony majerankiem.

Skąd wywodzi się żur, a skąd barszcz biały?

Historia tych uwielbianych zup może być zaskakująca. Żur to jedna z najstarszych polskich zup, pierwsze wzmianki o nim pojawiają się już w XV wieku. Słowo "żur" pochodzi z niemieckiego "sauer", co oznacza "kwaśny". Informacje o barszczu białym pojawiają się później i są bardziej skąpe. Zaskakujące, że pierwotnie była to zupa gotowana z łodyg pospolitego chwastu - barszczu pospolitego (nie mylić z trującym barszczem Sosnowskiego).

Legenda głosi, że pomysł gotowania zupy na bazie zakwasu (czyli produktu ubocznego wypieku chleba) zrodził się w głowie skąpego karczmarza-piekarza. Zobowiązał się on nakarmić swojego klienta najgorszą zupą, jaką zdoła przygotować. Zalał stare skórki od chleba woda i dodał resztki z kuchni - m.in. stara wędzonkę. Okazało się, że danie podbiło serce klienta, który przepis na żur zabrał w świat.

Zobacz także: Jak zrobić zakwas na żurek?
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Zdecydowali się na zablokowanie Facebooka. Podali powody
Pilny apel policji. Szukają zaginionej Anity Hurbańczuk
Sprzedali zatrutą galaretę. Oto co grozi małżonkom
Rosyjskie drony zaatakowały. Mikołajów i Krzywy Róg pod ostrzałem
Kiedy siać koper? Nie zrób tego za wcześnie
Przygotowania do pochówku papieża? "Watykan ma swoje procedury"
Kontrole abonamentu RTV. Wiadomo w jakich godzinach pukają do drzwi
Zaginięcie Beaty Klimek. Policja przed domem Jana Klimka
Pożary w Japonii. Ponad 600 hektarów w ogniu
Leśnik: To nie są "biedne sierotki". Grożą za to surowe kary
Rowerzysta wjechał na pasy. Dramatyczne sceny
Pokazała zdjęcie z lasu. To polskie trufle. "Wreszcie się pojawiły"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić