Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Dodaj do farszu zamiast grzybów. Goście poproszą o dokładkę

15

Unoszący się w powietrzu zapach skutecznie potrafi zaostrzyć apetyt na świąteczne dania, dlatego podczas Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierogów. Co zrobić, gdy jednak któryś z gości nie przepada za farszem z kapustą i grzybami? Rozwiązaniem jest zastępczy składnik.

Dodaj do farszu zamiast grzybów. Goście poproszą o dokładkę
Czym zastąpić grzyby w pierogach? (Adobe Stock, Maciej Kwasizur)

W Boże Narodzenie na świątecznym stole koniecznie muszą znaleźć się pierogi. Tradycyjnie ich farsz powinien zawierać kapustę i grzyby. Jak wiadomo, ile osób tyle różnych gustów, dlatego też zdarza się, że dodatek grzybów nie wszystkim posmakuje.

Aby uniknąć dodatkowego powodu kłótni, warto zastąpić grzyby innym składnikiem. Tak przygotowany farsz z pewnością podbije podniebienia wszystkich gości. Alternatywą dla grzybów może być biały ser, który pokochają także wielbiciele tradycyjnych smaków.

Przepis na świąteczne pierogi bez użycia grzybów

Pomimo popularności pierogów z kapustą i grzybami, te z białym serem i kapustą, wszystkich wprawią w zachwyt. Dlaczego warto zamienić grzyby na twaróg? Ten zdrowy, białkowy i bogaty w wapń składnik z pewnością dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych. Mimo że jest to zaskakujący sposób na wigilijną potrawę, podczas zbliżających się świąt warto go przetestować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pierogi, które zawsze się udają

Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 jajko, pół kilograma mąki, 2 łyżki oleju, ciepłą wodę oraz sól. Z kolei farsz przyrządzisz z 200 g twarogu, 1 główki białej kapusty, 1 cebuli, masła oraz soli i pieprzu.

Poszatkowaną kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy kapusta zrobi się miękka, wyciągnij ją z garnka i odstaw do wystygnięcia. Wystudzone warzywo odciśnij z nadmiaru wody, używając ścierki kuchennej lub ręcznika papierowego. W naczyniu umieść kapustę, rozdrobniony twaróg i cebulę. Dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj.

Czas zabrać się za ciasto. Umieść wszystkie składniki potrzebne do jego wyrobienia na stolnicy lub dużej desce. Ugniataj tak, aby stworzyć sprężystą masę. Za pomocą szklanki wytnij krążki, a na każdej porcji po łyżeczce serowo-kapuścianego farszu.

Pierogi wrzuć do garnka i gotuj przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pamiętaj, że podany czas jest orientacyjny, a kluczowa jest obserwacja pierogów. Czas gotowania może się różnić w zależności od średnicy pieroga oraz grubości ciasta.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Autor: KM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Świebodzin zdetronizowany. Nowy pomnik Jezusa będzie dużo wyższy
Pożar Biedronki. Sklep niemal doszczętnie spłonął
Groźna sytuacja na pokładzie samolotu. Ursula von der Leyen udzieliła pierwszej pomocy pasażerowi
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić