W Boże Narodzenie na świątecznym stole koniecznie muszą znaleźć się pierogi. Tradycyjnie ich farsz powinien zawierać kapustę i grzyby. Jak wiadomo, ile osób tyle różnych gustów, dlatego też zdarza się, że dodatek grzybów nie wszystkim posmakuje.
Aby uniknąć dodatkowego powodu kłótni, warto zastąpić grzyby innym składnikiem. Tak przygotowany farsz z pewnością podbije podniebienia wszystkich gości. Alternatywą dla grzybów może być biały ser, który pokochają także wielbiciele tradycyjnych smaków.
Przepis na świąteczne pierogi bez użycia grzybów
Pomimo popularności pierogów z kapustą i grzybami, te z białym serem i kapustą, wszystkich wprawią w zachwyt. Dlaczego warto zamienić grzyby na twaróg? Ten zdrowy, białkowy i bogaty w wapń składnik z pewnością dostarczy niezapomnianych doznań kulinarnych. Mimo że jest to zaskakujący sposób na wigilijną potrawę, podczas zbliżających się świąt warto go przetestować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Do przygotowania ciasta potrzebujesz 1 jajko, pół kilograma mąki, 2 łyżki oleju, ciepłą wodę oraz sól. Z kolei farsz przyrządzisz z 200 g twarogu, 1 główki białej kapusty, 1 cebuli, masła oraz soli i pieprzu.
Poszatkowaną kapustę ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Kiedy kapusta zrobi się miękka, wyciągnij ją z garnka i odstaw do wystygnięcia. Wystudzone warzywo odciśnij z nadmiaru wody, używając ścierki kuchennej lub ręcznika papierowego. W naczyniu umieść kapustę, rozdrobniony twaróg i cebulę. Dodaj przyprawy do smaku i wymieszaj.
Czas zabrać się za ciasto. Umieść wszystkie składniki potrzebne do jego wyrobienia na stolnicy lub dużej desce. Ugniataj tak, aby stworzyć sprężystą masę. Za pomocą szklanki wytnij krążki, a na każdej porcji po łyżeczce serowo-kapuścianego farszu.
Pierogi wrzuć do garnka i gotuj przez ok. 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pamiętaj, że podany czas jest orientacyjny, a kluczowa jest obserwacja pierogów. Czas gotowania może się różnić w zależności od średnicy pieroga oraz grubości ciasta.
Zobacz też: Wrzuć do ziemniaków. Zapomnisz o kiełkach
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl