Ogórki są uwielbiane przez Polaków w każdej formie. Niezależnie od tego, czy są świeże - prosto z ogródka, korniszone czy kiszone, zawsze szybko znikają ze stołów. W sezonie letnim z pewnością będą stanowiły podstawę przetworów. Jak zrobić ogórki kiszone, które będą zachwycały smakiem? Wystarczy dodać do nich "króla przypraw" - estragon.
Ogórki kiszone z estragonem
Estragon to bardzo popularne zioło, które stosować można zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. W kuchni jest najczęściej wykorzystywany do przyprawiania mięs, jednak sprawdzi się także w ogórkach kiszonych. Jeżeli planujesz je zrobić, poznaj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Estragon jest bardzo intensywny, zarówno w zapachu, jak i w smaku. Nie należy więc przesadzać z jego ilością, żeby nie przedobrzyć. Do słoików z ogórkami najlepiej wrzucać świeże liście tego zioła. Ile? Mniej więcej łyżeczkę na każdy słoik (w zależności od jego wielkości). Dzięki niemu ogórki zyskają korzennego, lekko anyżowego aromatu, a dodatkowo będą pyszne, chrupiące, nie popękają, nie stracą koloru i nie zepsują się.
Do czego dodawać estragon?
Jeżeli kupisz więcej estragonu lub zdecydujesz się go zasadzić, możesz użyć go także do innych dań. Zacznij jednak od mniejszych porcji, aby sprawdzić, czy jego smak będzie ci odpowiadał. Świetnie sprawdzi się w przypadku dań z ryb, jagnięciny, kurczaka czy wieprzowiny. Będzie również idealnym dodatkiem do ciężkostrawnych potraw oraz:
- marynaty do mięs: dziczyzny, cielęciny i drobiu;
- ziemniaków;
- zup;
- kiszonej kapusty;
- sosów do sałatek i surówek;
- octów ziołowych.
Estragon jest jednak stosowany nie tylko w kuchni, ale także w ziołolecznictwie - bardzo dobrze działa na procesy trawienne. Można go również uprawiać jako roślinę ozdobną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.