Rolnictwo ekologiczne – co to jest?
Rolnictwo ekologiczne, obok rolnictwa przemysłowego, jest jednym z dwóch głównych kierunków rozwoju polskiego rolnictwa. Rolnictwo ekologiczne (również rolnictwo biologiczne i rolnictwo organiczne), opiera się o harmonijne gospodarowanie, zgodne z naturą. Jest to mocno rozwijający się trend, który zdobywa coraz więcej zwolenników.
Czytaj także: Jak poprosić o podwyżkę?
Osoby, które decydują się na uprawianie owoców i warzyw we własnym zakresie, doceniają ogrom korzyści wynikających z takiego rozwiązania. Przede wszystkim podkreślają oszczędność środków finansowych, a także pozytywny wpływ na zdrowie i środowisko.
Uprawa ekologiczna – charakterystyczne elementy
Uprawa ekologiczna ma zatem dwa podstawowe cele. Po pierwsze, ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko naturalne, a po drugie zwiększenie produkcji zdrowej żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wśród elementów charakterystycznych rolnictwa ekologicznego w Polsce wymienia się:
- zasiew oraz chów, które zachowują naturalny cykl biologiczny,
- eliminacja stosowania środków ochrony roślin oraz nawozów chemicznych,
- brak GMO, używania antybiotyków oraz hormonów dla zwierząt,
- zminimalizowanie udziału maszyn, wykonywanie prac ręcznie – tradycyjne odchwaszczanie,
- używanie nawozów naturalnych pochodzących z własnego gospodarstwa,
- stosowanie techniki płodozmianu,
- chów wolnowybiegowy, wypas zwierząt na łąkach,
- staranność o bioróżnorodność zasiewu.
Ekologiczna uprawa warzyw – od czego zacząć uprawę?
Ekologiczną uprawę należy zacząć od znalezienia właściwego miejsca na ogród. Warzywa i owoce do prawidłowego rozwoju potrzebują odpowiednich warunków. Główne kryteria takiego miejsca biorą pod uwagę dostęp do wody i światła. Najlepiej, by nie używano tam wcześniej substancji chemicznych i sztucznych nawozów, tylko środki naturalne. Rekomendowane nawozy to kompost, obornik i rośliny nawozowe. Nawozy organiczne nie powodują dodatkowo zanieczyszczenia gleby.
Wybierając konkretne rośliny do uprawy warto rozeznać się, które z nich są mniej narażone na choroby, jak na przykład dwie odmiany pomidorów (San Marzano i Roma), które nie są tak podatne na szkodniki i choroby.
W planowaniu zawartości swojego ogródka warto postawić także na sezonowość. Sezonowe warzywa oraz owoce będą nie tylko najbardziej korzystne dla zdrowia i środowiska, ale również tańsze i bardziej dostępne. Inwestowanie w produkty sezonowe pozwala także na zakup tych lepszej jakości, można uniknąć dzięki temu zakupów roślin przechowywanych w chłodniach przez długi czas. Takie rośliny często zawierają szkodliwe chemikalia.
Czytaj także: Jak prawidłowo aplikować krem z filtrem?
Ekologiczne warzywa – właściwa pielęgnacja i eliminacja szkodników
Ekologiczne warzywa zapewni również odpowiednia pielęgnacja plonów. Regularna i staranna dbałość o uprawiane rośliny jest kluczem do zdrowych i obfitych zbiorów. Do podstawowych zasad pielęgnacji należy nawodnienie roślin, usuwanie chwastów i obumarłych liści a także przycinanie je, gdy pojawi się taka potrzeba. Właściwa opieka nad roślinami zagwarantuje lepsze warunki do rozwoju i mniejszą ilość ewentualnych chorób i szkodników.
Czytaj także: Ubezpieczenie na życie
W kontekście atakujących rośliny szkodników warto wspomnieć o możliwych sposobach walki. Po pierwsze można je usuwać ręcznie, po drugie dobrze sprawdza się zasadzenie roślin działających jak odstraszacze. Do takich roślin należą: mięta, czosnek i cebula. Po trzecie zaś istnieją specjalne pułapki na szkodniki.
Ekologiczna uprawa – podsumowanie
Ekologiczne uprawa to coraz popularniejszy trend w dzisiejszych czasach, dlatego coraz więcej osób decyduje się na uprawę własnych warzyw i owoców. Takie rozwiązanie nie tylko przyczynia się do oszczędności finansowej, ale również ma pozytywny wpływ na zdrowie i środowisko. Warto wiedzieć, że uprawa bez chemii jest możliwa i łatwa do realizacji, wystarczą dobre chęci i niewielka dawka wiedzy.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.