Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny

12

Na TikToku aż roi się od kulinarnych trików, które mogą być rzeczywiście bardzo przydatne w kuchni. Jednym z nich podzieliła się Amerykanka Emily Marik. Kobieta na krótkim filmiku pokazała, jak podgrzewa ryż, by nie stał się klejący i nieapetyczny. Dodała jeden składnik.

Genialny trik na podgrzanie ryżu. Dzięki niemu nie będzie klejący i nieapetyczny
Genialny trik na podgrzanie ryżu (Getty Images, Alex Ortega / EyeEm)

TikTok to prawdziwa kopalnia trików i lifehacków, które mogą ułatwić życie każdemu, kto odważy się je wypróbować. Znaczna ich część dotyczy przygotowywania jedzenia. Jeden z nich zaprezentowała 30-letnia Amerykanka Emily Marik, mieszkająca w Kalifornii.

Jej profil jest jednym z najpopularniejszych na platformie – obserwuje go prawie 9 milionów osób, a każdy opublikowany na nim filmik osiąga milionowe zasięgi. Dziewczyna pokazuje kontent dotyczący przede wszystkim przygotowywania zdrowego jedzenia. Na krótkich nagraniach dzieli się prostymi pomysłami na pyszne dania. 

Jej ryż z łososiem robią ludzie na całym świecie

Jednak jeden z filmików Emily Marik stał się wyjątkowo popularny i bez wątpienia można go nazwać internetowym viralem. Nagranie wyświetliło bowiem 80 milionów użytkowników TikToka. 30-latka pokazała w nim, jak przygotowuje danie na kształt sushi. Miesza w tym celu ryż z rozdrobionym łososiem, polewa go sosem sojowym, dodaje pokrojone awokado, a następnie łapie w algi nori przy użyciu pałeczek. Jednak to nie sam przepis przykuł uwagę internautów, lecz trik, który kobieta zastosowała do podgrzania uprzednio ugotowanego ryżu. 

Genialny trik z kostką lodu

Emily Marik zrobiła coś, co zdecydowanie zaskoczyło użytkowników TikToka. Ugotowany jakiś czas wcześniej ryż umieściła w głębokim talerzu, położyła na nim kostkę lodu i przed włożeniem do mikrofalówki przykryła dość szczelnie papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu ryżu z mikrofalówki można odkryć, że kostka lodu wcale się nie rozpuściła, a pod wpływem temperatury jedynie parowała. Dzięki temu trikowi można uniknąć jednej, wielkiej, klejącej papki, a zyskać niezwykle apetyczne danie. 

Trwa ładowanie wpisu:tiktok

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Przepis na domowe sushi
Autor: ORY
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić