Awanturka, sałatka-śmietnik, szałot, sałatka warzywna. Sałatka jarzynowa ma różne nazwy i wspólny mianownik - od lat uświetnia nasze świąteczne przyjęcia. W Polsce chyba nie ma osoby, która by jej nie kojarzyła; w końcu jej obecność na stołach jest już w zasadzie tradycją. Co ciekawe, znana jest nie tylko w naszym rodzimym. Za granicą sałatka jarzynowa znana jest pod nazwą Olivier’s salad. Należysz do tej grupy osób, która na Wigilię przygotowuje pokaźną ilość tej potrawy? Warto wiedzieć, jak długo nasz przysmak może pozostać w lodówce.
Jak przechować resztki sałatki jarzynowej? Dzięki tym sposobom przedłużysz ich świeżość
Przejedzenie towarzyszące okresowi świątecznemu skutkuje tym, że w naszych lodówkach pojawia się mnóstwo resztek. Czy dla sałatki jarzynowej lodówka to jednak dobre miejsce? Jak długo może tam pozostać? Wszystko zależy od tego, z czego dokładnie została ona zrobiona. Jeżeli resztki będziemy przechowywać zbyt długo, niestrawność lub zatrucie mamy gwarantowane.
Najbardziej wytrzymała jest wersja sałatki jarzynowej bez majonezu. Tak przygotowana potrawa może przetrwać w lodówce nawet tydzień. Musimy jednak pamiętać, aby zamknąć ją dokładnie w szklanym pojemniku - sprawdzi się również słoik. Majonez dodajmy dopiero do konkretnej porcji tuż przed podaniem.
Sałatka jarzynowa może być również przechowywana w zamrażalniku. Jeśli ją tam umieścimy, możemy ją trzymać nawet kilka tygodni. Oczywiście, tak jak w powyższym przypadku, sałatkę przechowujemy bez majonezu.
Kolejnym sposobem będzie przygotowanie sałatki jarzynowej bez jajek oraz cebuli. To właśnie te dwa składniki psują się najszybciej, tym samym psując smak oraz świeżość całej sałatki. Taki zabieg pozwoli nam na przechowanie potrawy około tygodnia dłużej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.