Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jajko pęka w trakcie gotowania? Genialny trik. Dodaj do wody jedną rzecz

13

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że podczas gotowania jajka skorupka niespodziewanie pękła, a białko wylało się na zewnątrz, psując efekt końcowy? Jeśli tak, to nie jesteś sam. Wielu z nas doświadczyło tego kuchennego faux pas. Ale nie martw się, istnieje prosty sposób, aby temu zapobiec.

Jajko pęka w trakcie gotowania? Genialny trik. Dodaj do wody jedną rzecz
Co zrobić, żeby skorupka jajka nie pękła w trakcie gotowania? (Getty Images, victorass88)

Zastanawiasz się, jak sprawić, aby skorupka jajka nie pękła podczas gotowania? Istnieje prosty trik, który gwarantuje, że skorupka jajka podczas gotowania nie pęknie.

Ale zanim zastosujesz ten trik, warto pamiętać o jednej ważnej rzeczy: nie poddawaj jajka gwałtownej zmianie temperatury. To właśnie wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że skorupka pęknie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Brownie w 2 minuty

Dlatego nigdy nie wkładaj jajka prosto z lodówki do wrzątku. Najlepiej będzie, jeśli wyjmiesz je z lodówki na pół godziny przed gotowaniem, a następnie umieścisz je w garnku z chłodną wodą i dopiero wtedy rozpoczniesz gotowanie.

Co zrobić, żeby jajko nie pękło podczas gotowania?

Aby mieć pewność, że skorupka nie pęknie podczas gotowania, zastosuj również prosty trik. Do wody, w której gotujesz jajka, dodaj łyżkę soku z cytryny lub tyle samo octu. To skutecznie zabezpieczy jajka.

Niektóre gospodynie domowe znają także inny sposób, który polega na nakłuciu jajka igłą ze spłaszczonej strony. Dzięki temu narastające ciśnienie podczas gotowania znajdzie swoje ujście i skorupka nie pęknie.

Pamiętaj, że jajka są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Są źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów, które są niezbędne dla naszego organizmu. Dodatkowo, jajka zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas omega-3, który jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia.

W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Są one również źródłem żelaza, cynku, fosforu i selenu.

Autor: ŁD
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
800+ dla Ukraińców. Trzaskowski: jeśli mieszkają i płacą podatki w Polsce
Prorosyjscy hakerzy zaatakowali na Whatsappie. Wystarczyło jedno kliknięcie
Denerwuje cię Danielle Collins? Novak Djoković ma zupełnie inne zdanie
GRU szkoli dywersantów. Tak Rosjanie planują kolejne operacje w Europie
Kontrowersyjna wymiana Birmy z Rosją. To junta wysłała za myśliwce
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić