Na przełomie lata i jesieni w Polsce rozpoczyna się sezon grzybowy. I choć w tym roku miłośników grzybów zaskoczyły w lasach okazy, których zwykle spodziewać się można w październiku, co jest oczywiście niewątpliwie plusem, to tuż obok nich pojawili się także ich trujący bracia. Podczas zbierania okazów trzeba być jednak wyjątkowo ostrożnym i kierować się sztywnymi regułami, bo czasem jeden kęs "trujaka" wystarczy, by umrzeć.
Jadalne grzyby "z gąbką"
Podgrzybka rozpoznacie po ciemnobrązowym kapeluszu z walcowatym trzonem. Jest bardzo aromatycznym grzybem, bardzo chętnie wykorzystywanym w potrawach jesiennych i zimowych. Jest go też naprawdę dużo w polskich lasach. Jeśli chcecie mieć pewność, że to podgrzybek, spójrzcie na spód kapelusza. Zawsze ma kolor żółty.
Borowik szlachetny, czyli prawdziwek, to kolejny gatunek, który swoją popularnością bije wszelkie rekordy. To intensywny w smaku grzyb, którego miąższ po przekrojeniu nie zmienia koloru na czerwony, siny czy brązowy. Upewnijcie się, że kapelusz jest mięsisty i intensywnie brązowy.
Maślak ma lepki kapelusz z żółtawą gąbką od spodu. Jego jasnożółty trzon posiada pierścień. Kto z nas jako dziecko nie brzydził się go zerwać na polecenie rodziców?
Jadalne grzyby blaszkowe
Pieprznik jadalny, czyli znana wszystkim szerzej kurka, to chyba najpopularniejszy w Polsce grzyb blaszkowy. Żółty kapelusz w lejkowatym kształcie na krótkiej nóżce to znak, że trafiłeś właśnie na kurkę.
Smardza jadalnego wyróżnia nietypowy kapelusz o jajowatym kształcie z wyraźnymi fałdkami. Jego główka przypomina nabój, ale jest pusta w środku. Znajduje się on na białawej nóżce.
Gąska zielona rośnie na krótkiej i wygiętej nóżce. Jej cechą charakterystyczną jest żółtozielony lub brązowooliwkowy kapelusz oraz biały miąższ - koniecznie z żółtym brzegiem.
Zbieranie grzybów – najważniejsze zasady
- Grzyby należy zbierać wyłącznie do koszyka. Umieszczone w plastikowym opakowaniu lub foliowej reklamówce zaczną się rozkładać i wytwarzać szkodliwe substancje.
- Do swojego koszyka wkładaj jedynie te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne.
- Nie znasz napotkanego w lesie grzyba? A więc nigdy nie wkładaj go do koszyka.
- Najlepiej wybierać grzyby, które mają gąbczasty spód kapelusza. Co do borowików, podgrzybków czy maślaków możesz mieć pewność. Uważaj tylko na goryczaka żółciowego, jest silnie trujący, a rozpoznasz go po tym, że jego spód kapelusza ma delikatnie różowe zabarwienie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.