Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Jak odróżnić jadalne grzyby od trujących? Sprawdź, zanim wyjdziesz do lasu

243

Sezon grzybowy w tym roku rozpoczął się zdecydowanie szybciej. Meteorologiczna jesień przyszła już pod koniec sierpnia, zaskakując grzybiarzy różnorodnością tych skarbów lasów. Jednak wciąż zagwozdką jest to, jak rozpoznać grzyby jadalne od tych trujących. Oto wskazówki.

Jak odróżnić jadalne grzyby od trujących? Sprawdź, zanim wyjdziesz do lasu
(East News)

Na przełomie lata i jesieni w Polsce rozpoczyna się sezon grzybowy. I choć w tym roku miłośników grzybów zaskoczyły w lasach okazy, których zwykle spodziewać się można w październiku, co jest oczywiście niewątpliwie plusem, to tuż obok nich pojawili się także ich trujący bracia. Podczas zbierania okazów trzeba być jednak wyjątkowo ostrożnym i kierować się sztywnymi regułami, bo czasem jeden kęs "trujaka" wystarczy, by umrzeć.

Jadalne grzyby "z gąbką"

Podgrzybka rozpoznacie po ciemnobrązowym kapeluszu z walcowatym trzonem. Jest bardzo aromatycznym grzybem, bardzo chętnie wykorzystywanym w potrawach jesiennych i zimowych. Jest go też naprawdę dużo w polskich lasach. Jeśli chcecie mieć pewność, że to podgrzybek, spójrzcie na spód kapelusza. Zawsze ma kolor żółty.

Borowik szlachetny, czyli prawdziwek, to kolejny gatunek, który swoją popularnością bije wszelkie rekordy. To intensywny w smaku grzyb, którego miąższ po przekrojeniu nie zmienia koloru na czerwony, siny czy brązowy. Upewnijcie się, że kapelusz jest mięsisty i intensywnie brązowy.

Maślak ma lepki kapelusz z żółtawą gąbką od spodu. Jego jasnożółty trzon posiada pierścień. Kto z nas jako dziecko nie brzydził się go zerwać na polecenie rodziców?

Jadalne grzyby blaszkowe

Pieprznik jadalny, czyli znana wszystkim szerzej kurka, to chyba najpopularniejszy w Polsce grzyb blaszkowy. Żółty kapelusz w lejkowatym kształcie na krótkiej nóżce to znak, że trafiłeś właśnie na kurkę.

Smardza jadalnego wyróżnia nietypowy kapelusz o jajowatym kształcie z wyraźnymi fałdkami. Jego główka przypomina nabój, ale jest pusta w środku. Znajduje się on na białawej nóżce.

Gąska zielona rośnie na krótkiej i wygiętej nóżce. Jej cechą charakterystyczną jest żółtozielony lub brązowooliwkowy kapelusz oraz biały miąższ - koniecznie z żółtym brzegiem.

Zbieranie grzybów – najważniejsze zasady

  • Grzyby należy zbierać wyłącznie do koszyka. Umieszczone w plastikowym opakowaniu lub foliowej reklamówce zaczną się rozkładać i wytwarzać szkodliwe substancje.
  • Do swojego koszyka wkładaj jedynie te grzyby, co do których masz całkowitą pewność, że są jadalne.
  • Nie znasz napotkanego w lesie grzyba? A więc nigdy nie wkładaj go do koszyka.
  • Najlepiej wybierać grzyby, które mają gąbczasty spód kapelusza. Co do borowików, podgrzybków czy maślaków możesz mieć pewność. Uważaj tylko na goryczaka żółciowego, jest silnie trujący, a rozpoznasz go po tym, że jego spód kapelusza ma delikatnie różowe zabarwienie.
Zobacz także: Pokazał, jak znaleźć w lesie smardze. To banalnie proste
Autor: AHA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić