Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Nigdy nie trzymaj tak truskawek. Zgniją w mig

84

Truskawki to bardzo lubiane i chętnie wybierane przez Polaków owoce. Są niezwykle smaczne, zdrowe i nie dostarczają zbyt wielu kalorii, mimo słodkiego smaku. Ich wadą jest jednak to, że szybko tracą świeżość. Na szczęście można temu zaradzić w prosty sposób.

Nigdy nie trzymaj tak truskawek. Zgniją w mig
Truskawki mogą szybko stracić świeżość (Adobe Stock)

Truskawkami gruntowymi zajadamy się ze smakiem przez całe lato. Niestety, cena owoców jest dość wysoka, zwłaszcza że szybko tracą przydatność do spożycia. Zdarza się, że zaczynają się psuć już kilka godzin po zakupie. Miłośników truskawek na pewno ucieszy fakt, iż istnieje sposób na przedłużenie ich trwałości do kilku dni.

Tak przedłużysz świeżość truskawek. Najważniejszy sposób przechowywania

Przed zakupem owoców, warto się im dokładnie przyjrzeć. Jeśli widzimy, że są nadgniłe lub spleśniałe, najlepiej z nich zrezygnować. Pozbycie się jednej popsutej truskawki niewiele pomoże. Proces gnicia mógł się już rozpocząć w innych owocach, choć nie widać tego na pierwszy rzut oka.

Po znalezieniu świeżych truskawek i przyniesieniu ich do domu, najlepiej od razu umieścić je w lodówce. Temperatura pokojowa nie sprzyja ich trwałości. Nie należy ich także myć ani usuwać szypułek. Te kroki podejmijcie, gdy już zdecydujecie się na zjedzenie truskawek.

Warto również zwrócić uwagę, w czym przechowujemy owoce. Nie trzymajcie ich w plastikowych workach ani zamykanych pojemnikach. Dobrze sprawdzi się kobiałka, w której najczęściej sprzedaje się truskawki.

Prosty sposób na przedłużenie świeżości truskawek

Wiemy już, jak poprawnie przechowywać owoce, żeby się nie zepsuły. Istnieje jednak świetny i prosty sposób na przedłużenie ich trwałości. Dzięki niemu truskawki będą nie tylko dłużej smaczne, ale również nie zepsują się tak szybko. Żeby wykorzystać trik, zaopatrzcie się w ocet.

Przygotujcie z niego roztwór, w którym połączycie go z zimną wodą w proporcji 1:10. Zamoczcie owoce w mieszance, a następnie odcedźcie, delikatnie osuszcie i włóżcie do lodówki. Wbrew pozorom, sposób ten nie wpłynie negatywnie na smak truskawek. Kwaśny odczyn usunie jednak wszelkie bakterie, które wpływają na rozkład owoców.

Zobacz także: Złe wieści dla amatorów owoców. Tak będą wyglądały ceny w tym sezonie
Autor: SPP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić