Ciemny osad z kawy lub herbaty to prawdziwe utrapienie w kuchni. Chcielibyśmy, żeby nasze kubki czy filiżanki były czyste i lśniące, jednak charakterystyczne ciemne plamy bywają naprawdę trudne do usunięcia. Czasem niestety nieskuteczne okazuje się nawet używanie płynu do mycia naczyń czy mycie w zmywarce. Jak więc sobie z tym radzić?
Osad na kubkach można łatwo usunąć. Oto tanie i skuteczne sposoby
Na szczęście istnieje sporo babcinych sztuczek, dzięki którym szybko pozbędziemy się nieestetycznego osadu. Wystarczy wsypać do kubka łyżeczkę sody oczyszczonej i rozrobić ją z małą ilością wody, aż wyjdzie gęsta pasta czyszcząca. Trzeba rozprowadzić ją po zabrudzonej powierzchni i odstawić na około 10 minut, a następnie umyć kubek w ciepłej, czystej wodzie.
Innym tanim i skutecznym sposobem na doczyszczenie brudnej zastawy jest zastosowanie octu. Jest on dodatkowo naturalnym środkiem doskonałym na problemy z kamieniem. Wystarczy wymieszać dwie łyżki octu z dwiema łyżkami soli i rozprowadzić mieszankę na brudnym kubku, a następnie odczekać 10 minut i umyć naczynie czystą wodą.
Jak usunąć osad z herbaty lub kawy? Sprawdzi się także proszek do pieczenia
Jeśli musisz wyczyścić z osadu metalową powierzchnię, na przykład turystyczny kubek czy termos, świetnie sprawdzi się proszek do pieczenia. Wystarczy posypać nim namoczoną gąbkę i wyszorować. Możemy także przygotować pastę z odrobiną wody - podobnie jak w wypadku pasty z sody oczyszczonej.
Na brązowy nalot z herbaty dobry będzie także sok z cytryny. To naturalny wybielacz, dzięki któremu pozbędziemy się nieestetycznych plam. Należy wycisnąć sok z połówki cytryny i wlać go do brudnego kubka, a potem zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę. Osad powinien się rozpuścić i nie zostawić po sobie śladu. Na koniec myjemy naczynie w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.