Dobra patelnia to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Można na niej przygotować niesamowite potrawy, do których często nie potrzeba nawet rondla. W szerokiej ofercie dostępnej na rynku są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Na innych przygotujesz mięciutkie naleśniki, a na innych usmażysz argentyńskiego steka.
Najlepsze patelnie
Najbardziej powszechnym wyborem patelni, jeśli chodzi o jej rodzaj, jest ta teflonowa. Należy jednak pamiętać, że trzeba się z nią obchodzić bardzo ostrożnie. To garnek bardzo podatny na zarysowania. Nie zapomnij więc, by do przyrządzania potraw na patelni wykonanej z teflonu, nie zapomnieć o łyżkach drewnianych i silikonowych.
Do najbardziej trwałych i najlepszych jakościowo patelni zalicza się te żeliwne. Co prawda, długo się rozgrzewają, ale ryzyko przypalenia potrawy z wykorzystaniem tego tworzywa jest naprawdę minimalne. Patelnie żeliwne są jednak często najdroższe.
Dziurka w uchwycie patelni i jej zastosowanie
Niezależnie od tego, jaki rodzaj patelni wybierzesz, większość z nich posiada pewną funkcję, która znacznie ułatwia przygotowywanie twoich ulubionych dań. Dzięki dziurce w rączce patelni, resztki zanieczyszczeń z łyżki czy chochli nie będą niepotrzebnie wracały do garnka.
We wspomnianej dziurce możesz odłożyć mieszadełko, które do tej pory nieporadnie leżało na kuchennym blacie, zanieczyszczając powierzchnię dookoła. To rozwiązanie niezwykle higieniczne, a także funkcjonalne. Dziurka w rączce patelni nie znajduje się tam bez powodu. Przekonaj się o tym, a ułatwione przygotowywanie dań jest niemal gwarantowane.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.