pogoda
Warszawa
16°
aktualizacja 

Jest w każdej patelni. Prawie nikt nie wie do czego służy

136

Wysokiej jakości patelnia to podstawa każdej kuchni. Dzięki niej przygotujesz twoje ulubione danie. Okazuje się jednak, że dzięki dziurce w uchwycie patelni, smażenie będzie zdecydowanie prostsze. Przekonaj się o tym, dlaczego.

Jest w każdej patelni. Prawie nikt nie wie do czego służy
Patelnia dobrej jakości (Adobe Stock)

Dobra patelnia to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Można na niej przygotować niesamowite potrawy, do których często nie potrzeba nawet rondla. W szerokiej ofercie dostępnej na rynku są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Na innych przygotujesz mięciutkie naleśniki, a na innych usmażysz argentyńskiego steka.

Najlepsze patelnie

Najbardziej powszechnym wyborem patelni, jeśli chodzi o jej rodzaj, jest ta teflonowa. Należy jednak pamiętać, że trzeba się z nią obchodzić bardzo ostrożnie. To garnek bardzo podatny na zarysowania. Nie zapomnij więc, by do przyrządzania potraw na patelni wykonanej z teflonu, nie zapomnieć o łyżkach drewnianych i silikonowych.

Do najbardziej trwałych i najlepszych jakościowo patelni zalicza się te żeliwne. Co prawda, długo się rozgrzewają, ale ryzyko przypalenia potrawy z wykorzystaniem tego tworzywa jest naprawdę minimalne. Patelnie żeliwne są jednak często najdroższe.

Dziurka w uchwycie patelni i jej zastosowanie

Niezależnie od tego, jaki rodzaj patelni wybierzesz, większość z nich posiada pewną funkcję, która znacznie ułatwia przygotowywanie twoich ulubionych dań. Dzięki dziurce w rączce patelni, resztki zanieczyszczeń z łyżki czy chochli nie będą niepotrzebnie wracały do garnka.

We wspomnianej dziurce możesz odłożyć mieszadełko, które do tej pory nieporadnie leżało na kuchennym blacie, zanieczyszczając powierzchnię dookoła. To rozwiązanie niezwykle higieniczne, a także funkcjonalne. Dziurka w rączce patelni nie znajduje się tam bez powodu. Przekonaj się o tym, a ułatwione przygotowywanie dań jest niemal gwarantowane.

Zobacz także: Triki na uratowanie zepsutych potraw
NA ŻYWO
Autor: KOH
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Żałoba narodowa po śmierci papieża Franciszka. Czy Polacy dostaną dzień wolny?
Ma 28 lat i kupił drugi klub. Do tego blisko Polski
Kilkanaście budynków bez prądu. Wszystko przez... węża
Słowa Rafaela Nadala mogły zaskoczyć. "Wcale nie tęsknię"
Polska ma potencjał rozwojowy? Polacy dumni z własnych osiągnięć
Kiedy rusza proces Polki? Zatrzymano ją po przylocie na Wyspy
Watykaniści wskażą papabili. Oto faworyci konklawe
Trumna z ciałem papieża. Wieści z Watykanu
Kard. Nycz: zmiany w Kościele są nieodwracalne
Pożar nad Biebrzą to podpalenie? Policja zbiera dowody
Akcja gaśnicza trwa. Żołnierze WOT i dron Bayraktar nad Biebrzą
7 minut. Tyle wystarczy, by uratować życie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić