Borówka wysoka, inaczej nazywana amerykańską lub niebieską jagodą, należy do rodziny wrzosowatych. Jej naturalnym środowiskiem jest Ameryka Północna, jednak można ją również znaleźć w Japonii, Nowej Zelandii oraz wielu krajach Europy. Krzewy te słyną nie tylko z ozdobnego wyglądu, ale także z pysznych i słodkich owoców, które przypominają jagody leśne, choć są znacznie większe i mają jaśniejszy, jasnoniebieski odcień. Owocowanie borówki rozpoczyna się późną wiosną i zazwyczaj trwa do końca września.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Popularne odmiany borówki
Polsce można spotkać różnorodne odmiany borówki, z których każda dojrzewa w innym czasie. Najwcześniej wydają owoce gatunki takie jak Bluetta, Earliblue, Poirot, Sunrise, i Spartan. Te odmiany zapewniają wczesne zbiory, co jest korzystne dla plantatorów poszukujących szybkich plonów.
Nieco później dojrzewają krzewy odmian Nelson, Berkeley, oraz Bluecrop. Bluecrop jest szczególnie cenioną odmianą w Polsce ze względu na swoją uniwersalność. Wyróżnia się odpornością na zmiany temperatury i choroby, dobrze radzi sobie w suszy oraz daje obfite plony. Dzięki tym cechom jest chętnie wybierana przez ogrodników i hodowców.
Wśród późniejszych, wczesnojesiennych odmian borówki warto wymienić Darrow, Herbert, i Blugold. Te odmiany zapewniają przedłużenie okresu owocowania aż do wczesnej jesieni. Owoce tych krzewów stanowią doskonałe uzupełnienie dla wcześniej dojrzewających odmian, zwiększając różnorodność i wydłużając sezon zbiorów.
Kiedy przycinać borówkę amerykańską?
Cięcie borówki amerykańskiej to jeden z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych. Po około 4-5 latach krzewy zaczynają owocować, dlatego konieczne jest usuwanie starych, pędów. Dzięki temu krzew wypuszcza młode pędy.
Borówkę amerykańską przycinamy w dwóch terminach. Cięcie zimowe wykonuje się na przełomie lutego i marca, natomiast cięcie jesienne po zbiorach.
Zimowe przycinanie borówki wykonuje się przy sprzyjających warunkach. Nie powinno być już dużych mrozów.
Po co przycinać borówkę amerykańską?
Przede wszystkim cięcie zimowe przygotowuje krzew na nadchodzący sezon, poprawia kondycję rośliny oraz zwiększa owocowanie. Usuwanie starych, chorych i przemarzniętych pędów wpływa na zdrowie krzewu. Ponadto cięcie odmładza roślinę i sprawia, że pędy nie rosną gęsto, co zapewnia lepszy dostęp światła i powietrza.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.